Foodwatch wil verbod op gezondheidsclaims

Consumentenorganisatie Foodwatch wil een verbod op gezondheidsclaims op voedingsmiddelen. Afschaffing van de claims is één van de punten uit het '15 puntenplan voor eerlijke etiketten'.

"Een enkel voedselproduct is geen medicijn. Veel gezondheidsclaims zijn misleidend en stimuleren consumenten niet tot een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dit soort claims moet dan ook streng verboden worden", stelt Foodwatch.

Sinds medio december 2012 zijn in de EU slechts 222 generieke gezondheidsclaims toegestaan. Dat aantal bleef werd door de Europese voedselautoriteit EFSA wetenschappelijk bewezen geacht. Voedingsmiddelenbedrijven, brancheorganisaties en lidstaten hadden ruim 4000 claims ingediend.

15 puntenplan

Het 15 puntenplan richt zich naast gezondheidsclaims op de etiketteringsregels die half december 2014 in werking zijn getreden. Foodwatch zegt met het puntenplan te willen bereiken dat minister Schippers van VWS haar ambitie om misleidende marketing van voedselproducten aan te pakken zo snel mogelijk concreet maakt. Foodwatch roept Schippers op om zich ook op Europees niveau in te zetten voor het plan. Consumenten kunnen op de website van foodwatch een petitie tekenen om de actie te ondersteunen.

De nieuwe Europese etiketteringsregels laten volgens Foodwatch nog steeds te veel ruimte voor wat zij noemt misleiding. "Zo is de minimale lettergrootte EU-breed slechts 0,9 – 1,2 millimeter, wat voor oudere en slechtziende consumenten te klein is om te kunnen lezen. Daarnaast is onder andere het plan voor herkomstetikettering voor alle typen producten gesneuveld en kunnen voedselproducenten hun bewerkte producten nog steeds verantwoorder en mooier voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn."

Het plan bestaat uit de volgende 15 punten:

 1. Informatie gaat vóór reclame
 2. Leesbare letters van minimaal 2 millimeter
 3. Realistische afbeeldingen
 4. Werkelijke hoeveelheid van een aangeprezen ingrediënt vermelden
 5. Land of regio van herkomst aantonen
 6. Heldere informatie over voedingswaarden op de voorkant van de verpakking
 7. Heldere aanduiding van aroma's en additieven
 8. Transparantie over dierlijke ingrediënten en veehouderijsystemen
 9. Waterdichte etiketteringsplicht voor gentechplanten en -dieren
 10. Transparantie over productiemethode
 11. Alcoholpercentage altijd op het etiket vermelden
 12. Geen lege huls: minimumeisen voor de inhoud
 13. Verbod op de marketing van onverantwoorde kinderproducten
 14. Verbod op gezondheidsclaims
 15. Meer rechten voor consumenten(organisaties)

Lees ook:

Afgekeurde gezondheidsclaims vanaf nu illegaal (14 december 2012)

Lees ook
Veel bestrijdingsmiddelen in rozijnen, moeten we ze laten staan?

Veel bestrijdingsmiddelen in rozijnen, moeten we ze laten staan?

Rozijnen bevatten gemiddeld 11,3 verschillende bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek van foodwatch op basis van metingen van de NVWA. De voedselwaakhond slaat alarm, maar volgens het Voedingscentrum is er geen reden tot zorg.

Dit zijn de kandidaten voor de Gouden Windei-verkiezing 2021

Dit zijn de kandidaten voor de Gouden Windei-verkiezing 2021

Foodwatch maakt de nominaties bekend voor het Gouden Windei 2021, de verkiezing voor meest misleidende voedselproduct van het jaar. De drie kandidaten zijn: de recyclebare kroepoekzakken van Conimex, de ‘Poké Bowl met lekker veel groente’ van Knorr en ‘Veggie candy - let’s make if fun. Better. Yum!’ van Let’s.

Supermarkt wil leeftijdsgrens energiedrank

Supermarkt wil leeftijdsgrens energiedrank

Tien grote supermarkten staan, net als de meerderheid van de consumenten, open voor een leeftijdsgrens van achttien jaar op energiedrankjes, maar wie gaat dat regelen?