Foppen opnieuw onder verscherpt toezicht

Zalmverwerker Foppen in Harderwijk staat opnieuw onder verscherpt toezicht. Dat schrijft minister Schippers van VWS in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Van Gerven.

Ná de Salmonella-affaire in 2012 zijn er ook nog overtredingen geconstateerd. Bij een inspectie in 2013 heeft de NVWA een schriftelijke waarschuwing gegeven voor niet-schone bedrijfsruimten en het niet goed reinigen van apparatuur. Bij een andere inspectie, in april 2014, bleek dat vis werd verpakt in folie waarop het erkenningsnummer van de andere productielocatie van Foppen stond geprint.

In september 2014 zijn opnieuw tekortkomingen geconstateerd. Er is een boeterapport opgemaakt voor onder andere schimmelachtige aanslag in kitranden boven productiebanden. Daarnaast werd vastgesteld dat condensvorming boven een inpakband van garnalen onvoldoende werd tegengegaan.

Salmonella Thompson

In 2012 was er een grote voedselveiligheidsaffaire met bij Foppen in Griekenland verwerkte gerookte zalm die besmet was met Salmonella Thompson. Circa 1150 mensen werden ziek en van 4 personen staat officieel vast dat ze door de Salmonella-besmetting zijn overleden.

Later bleek uit onderzoek van Omroep Gelderland dat in 2010 ook al de Listeria-bacterie was aangetroffen op zalm. Dat was toen niet gemeld en besmette producten waren niet teruggehaald. Verder waren in 2010, 2011 en 2012 hygiëneregels overtreden.

Omzetgerelateerde boete

Minister Schipper gaf in het antwoord op de Kamervragen aan een omzetgerelateerde boete in de Warenwet te willen opnemen voor overtredingen die met opzet of grove schuld zijn begaan. Die boete kan dan oplopen tot maximaal 81.000 euro. Het gaat daarbij om overtredingen met betrekking tot eerlijke handel en goede voorlichting aan de consument.

Lees ook:

‘Salmonella bij Foppen was geen incident' (26 augustus 2014)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over de Salmonella-zalm van Foppen

Meer over
Lees ook
Belgen ontrafelen de biofilm

Belgen ontrafelen de biofilm

Een sluipmoordenaar, zo wordt de biofilm met recht genoemd. Deze bacteriepakketjes hechten zich aan oppervlakken in de productielijn, zijn moeilijk op te sporen en kunnen een gangbaar reinigingsproces weerstaan. Het Belgische Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en KU Leuven brengen de risico’s in kaart en zoeken naar...

Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

Een Nederlandse slachterij heeft mogelijk vijf maanden lang met Salmonella besmet varkensvlees op de markt gebracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte een onderzoek nadat afgelopen zomer meer patiënten met de bacterie Salmonella Goldcoast werden gemeld dan gewoonlijk. De NVWA wist de besmetting via logistieke lijnen en...

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen. Cécille Janssen - Foodlog Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem...