Franse overheid roept wereldwijd 7.000 ton babymelkpoeder terug

koffiemelkpoeder

De Franse overheid haalt wereldwijd 7.000 ton babymelkpoeder uit de schappen. Producent Lactalis slaagt er niet in een salmonella-besmetting onder controle te krijgen. Een klein beetje van de babymelkpoederberg is ook in Nederland terechtgekomen. Kruidvat roept 2 producten terug.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Zondagmorgen 10 december maakte het Franse ministerie van Economie en Financiën een lijst bekend met 608 babymelkproducten die van de markt gehaald worden. Vorige week waren al 12 producten, in totaal 200.000 flesjes, teruggehaald. In totaal gaat het om zo'n 7.000 ton, honderdduizenden verpakkingen. De melk kan besmet zijn met salmonella-bacteriën. Lactalis heeft de productielocatie inmiddels gesloten om deze grondig te desinfecteren.

Begin december bleken 20 Franse zuigelingen ziek te zijn geworden door met salmonella-bacteriën verontreinigde melkproducten. Daarop volgde een recall van 12 producten. Nadat er vorige week nog eens 5 kinderen ziek waren geworden, volgt nu de 608-items tellende lijst. Het gaat om babymelkproducten die in 2017 geproduceerd zijn door zuivelfabrikant Lactalis in de fabrieken te Craon, in het departement Mayenne. De betreffende salmonella-variant, Salmonella agona, is niet bijzonder gevaarlijk maar baby's kunnen door de diarree snel uitdrogen.

Aanklacht

De eerste ouder heeft inmiddels Lactalis aangeklaagd, schrijft het Franse 20Minutes. De ongeruste vader wil een collectieve actie in gang zetten.

Bruno Le Maire, de minister van Economie en Financiën, besloot "omwille van de bescherming van de gezondheid het in de handel brengen en exporteren van meerdere kindervoedingsproducten op te schorten en een recall in gang te zetten wegens het risico van besmetting met salmonella". Alle melk die sinds februari 2017 op de productielokatie van Craon is geproduceerd, wordt nu teruggehaald. De gezondheidsautoriteiten vragen ouders de streepjescodes op hun zuigelingenmelk te checken. De producten op de lijst zijn niet meer te gebruiken. Is er geen andere optie, dan is het advies de babymelk 2 minuten door te koken.

Lactalis had zowel in augustus als in september salmonella-bacteriën vastgesteld op een bezem en tegels, maar niet in de productiemachines. De overheid verwijt Lactalis dat de genomen maatregelen onvoldoende zijn geweest om het besmettingsrisico onder controle te krijgen en grijpt daarom nu groots in. Meer dan 7.000 ton babymelk wordt teruggehaald uit landen als Algerije, Marokko, Groot-Brittannië, Taiwan, Roemenië, Griekenland, Bangladesh, Colombia, China, Peru, Georgië en Pakistan.

Ook in Nederland

Zowel de Nederlandse NVWA als de Belgische FAVV zeggen (nog) niet via het Europese waarschuwingssysteem RASFF gewaarschuwd te zijn. Naar België is geen van de verdachte melkproducten uitgevoerd, zegt [url=http://www.vilt.be/babymelk-van-lactalis-uit-de-rekken-vanwege-salmonella Vilt. In Nederland maakte Kruidvat bekend een tweetal babymelkproducten van het huismerk terug te halen. Voor de betreffende producten, herkenbaar aan de streepjescode, blijkt een grondstof afkomstig uit de Lactalis-probleemlocatie gebruikt te zijn.

Lees ook:

Kruitvat roept babyvoeding terug vanwege mogelijke salmonellabesmetting (12 december 2017)

 
Lees ook
Moedermelk voor grote mensen

Moedermelk voor grote mensen

De grote chemieconcerns DowDuPont en BASF investeren miljoenen in de productie van een suiker die alleen in moedermelk voorkomt. Ze mikken op een nieuwe markt voor volwassenen. Want wat goed is voor de mensenbaby kan ook goed zijn voor grote mensen, denken beide bedrijven. Nu al kunnen DowDuPont en BASF de zogenoemde HMO-suikers nauwelijks aangesleept...

Belgen ontrafelen de biofilm

Belgen ontrafelen de biofilm

Een sluipmoordenaar, zo wordt de biofilm met recht genoemd. Deze bacteriepakketjes hechten zich aan oppervlakken in de productielijn, zijn moeilijk op te sporen en kunnen een gangbaar reinigingsproces weerstaan. Het Belgische Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en KU Leuven brengen de risico’s in kaart en zoeken naar...

Franse wet voor eerlijke landbouwprijzen pakt anders uit

Franse wet voor eerlijke landbouwprijzen pakt anders uit

Sinds 1 februari is in Frankrijk de Loi Alimentation van kracht. De wet was oorspronkelijk bedoeld om de Franse boeren een beter inkomen te garanderen. Als gevolg van de maatregelen wordt in de supermarkt een flink aantal artikelen gemiddeld 4% duurder. Na 12 weken koopkrachtprotest van de gele hesjes lijkt dat geen handige boodschap. Cécile Janssen...