FrieslandCampina moet op de kleintjes letten

frieslandcampina-vrachtwagen-domo

Beeld: tankwagen FrieslandCampina, wikimedia

FrieslandCampina moet een strakke financiële discipline handhaven en de leden minder uitbetalen. Dat schrijft Boerderij, dat een kredietbeoordelaarsrapport van eind september opdook.

Volgens Boerderij betaalt FrieslandCampina te veel uit aan zijn boeren omdat het bedrijf te weinig verdient om zoveel te kunnen betalen. Het bedrijf weet onvoldoende onderscheid in de markt te zetten, zodat de hoge inkoopprijzen voor melk best wat teruggeschroefd mogen worden. Dat is slecht nieuws voor de boeren van veruit de grootste coöperatie van Nederland. Zij moeten hogere kosten maken om te voldoen aan milieu- en maatschappelijke eisen om melk te kunnen blijven leveren aan hun melkfabriek.

FrieslandCampina maakt te veel kosten terwijl de inkomsten zijn teruggelopen. Als het bedrijf daar geen verandering in brengt, dan wordt de kredietstatus van FrieslandCampina (nu BBB+) verlaagd. Lenen wordt daardoor duurder wordt voor FrieslandCampina. De rente staat gelukkig laag, zodat dat het grootste euvel niet hoef te zijn. Vervelend wordt de situatie pas als banken geen leningen meer willen verstrekken omdat ze het risico te groot vinden.

Bron: Foodlog, 22/11/2019

Foodlog

Lees ook
FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina ingredients gaat de productie van lactoferrine uitbreiden van 10 naar 70 ton. Het bedrijf wil een strategische groei mogelijk maken in de segmenten ‘Early life nutrition’ en ‘Adult Nutrition’. FrieslandCampina wordt hiermee wereldwijd de grootste producent.

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel. Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal...