Geen suiker en minder zout in ‘zomergroenten’

Infographics_Groenteconserven

Producenten van groenteconserven voegen geen suiker en 25 procent minder zout toe aan 'zomergroenten' in pot of blik. Dit gebeurt vanaf de oogst van 2017 en 2018. Het verder verminderen van suiker en zout volgt op de eerder gerealiseerde zoutreductie van 30 procent sinds 2012. Dit meldt het CBL.

Zomergroenten

Doperwten, wortels, de doperwten-wortelcombinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegde suiker en met maximaal 25 procent minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegde suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout.

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de afspraak. De nieuwe doelstellingen gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De 'nieuwe' producten gaan de oude geleidelijk vervangen.

Wintergroenten

Naast de zout- en suikervermindering in zomergroenten, die bijna de helft van de categorie groenteconserven vertegenwoordigen, zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in ‘wintergroenten’, receptuurproducten en appelmoes. De suiker- en zoutreductie voor de nieuwe oogsten wordt in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

Lees ook:

Foodwatch: VWS trekt claim dat afspraken over zoutreductie zijn nagekomen in (31 mei 2017)

   

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
VIGEF heeft zorgen over toekomst Nederlandse groentenconserven

VIGEF heeft zorgen over toekomst Nederlandse groentenconserven

De Vereniging van de Nederlandse Groenten en Fruitverwerkers (VIGEF) maakt zich zorgen dat de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie te maken krijgt met hevige concurrentie van landen om ons heen, vanwege de stijgende energieprijzen. Daarom roept de vereniging de overheid op om te komen tot een prijsplafond of compensatie van de energiekosten...

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.

Foodwatch: te veel zout in voeding

Foodwatch: te veel zout in voeding

Volgens Foodwatch hebben Nederlandse mannen tussen 31 en 50 jaar vandaag, 14 juli, de maximale hoeveelheid zout voor een jaar binnen. Daarom roept de voedselwaakhond 14 juli uit tot de eerste Zoutmaxdag van 2022.