'Geen wetenschappers bedrijven in EFSA-Panels'

DOETINCHEM - Een meerderheid van 57 procent vindt dat er geen wetenschappers van voedingsmiddelenbedrijven deel mogen uitmaken van de EFSA-panels omdat die het belang het bedrijfsleven zouden dienen en niet het algemene belang van de consument.

Dat blijkt uit de EVMI-poll. Tien procent meent zelfs dat EFSA de oren nu al te veel laat hangen naar het bedrijfsleven. Voedselveiligheidsagentschap EFSA heeft 167 wetenschappers benoemd of herbenoemd voor het Wetenschappelijke Comité en 8 van de panels. 41 Procent daarvan is werkzaam bij universiteiten, 39 procent komt van publieke onderzoeksinstellingen en 15 procent van overheidsorganen. De overige 5 procent is gepensioneerd maar was eerder werkzaam bij genoemde instellingen.

Bij het bedrijfsleven is echter ook veel wetenschappelijke kennis aanwezig. Dat riep de vraag op of er ook mensen uit het bedrijfsleven in de panels van EFSA zitting moesten hebben. 43 Procent meent dat dat een goede zaak zou zijn, de overige 57 procent vindt dus van niet.

  taart onafhankelijkheid-EFSA370   [poll id="4"]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement