Gemiddeld vier scholen binnen 1 kilometer van elke fastfoodlocatie

Fastfood KFC Restaurant (unsplash)

Er zijn gemiddeld vier scholen te vinden binnen 1 kilometer van elke fastfoodlocatie, blijkt uit een onderzoek van RetailSonar naar fastfoodlocaties in Nederland. Ook telt Amsterdam twee keer zoveel fastfoodlocaties per inwoner als Den Haag en telt Nederland ruim 1.900 fastfoodrestaurants in totaal.

RetailSonar onderzocht alle vestigingen – inclusief afhaallocaties – van Nederlandse fastfoodketens met minimaal 10 restaurants. De meest voorkomende fastfoodketens zijn Domino’s (328 locaties), McDonald’s (256 locaties) en New York Pizza (247 locaties). Het grootste aantal fastfoodlocaties vind je in Amsterdam (167), Rotterdam (98), Den Haag (56) en Utrecht (50).

Scholen

De aanwezigheid van ongezonde restaurants in de buurt van scholen zorgt regelmatig voor politieke discussies. Gemiddeld liggen er vier scholen binnen 1 kilometer van elk fastfoodrestaurant. Has Döner, Starbucks en Burger Me bevinden zich gemiddeld het dichtst bij scholen. Bij Has Döner zijn dat gemiddeld negen basisscholen en vijf middelbare scholen.

Hoogst aantal fastfoodlocaties

Het hoogste aantal fastfoodrestaurants per 10.000 inwoners zijn te vinden in de provincies Noord-Holland en Flevoland. De saturatiegraad is het hoogst in steden als Haarlemmermeer (inclusief Schiphol) (2,37), Alkmaar (1,92), Amsterdam (1.92), Zwolle (1.86) en Eindhoven (1,84). Hier is amper nog ruimte voor nieuwe fastfoodrestaurants.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Horecava keert terug in 2023

Horecava keert terug in 2023

Na twee jaar afwezigheid keert Horecava weer terug. Van 9 tot en met 12 januari komt de horeca weer samen in RAI Amsterdam voor deze vakbeurs. Duurzaamheid, personeel en innovatie staan deze editie centraal.

Organisatie blikt terug op BBB Maastricht 2022

Organisatie blikt terug op BBB Maastricht 2022

MECC Maastricht stond van 10 tot en met 12 oktober in het teken van BBB Maastricht. Duizenden horecaprofessionals bezochten de 68e editie van deze vakbeurs. De organisatie blikt terug op een succesvolle beurs met veel bezoekers, exposanten, inspirerende sprekers en positieve reacties.

Heineken verhoogt bierprijs voor horeca met 5,8%

Heineken verhoogt bierprijs voor horeca met 5,8%

Per 1 augustus verhoogt Heineken de bierprijs. De horeca betaalt dan gemiddeld 5,8% meer voor de inkoop. Ook in de supermarkt stijgen de prijzen van het bier en andere dranken van Heineken.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren