General Mills roept 4,5 miljoen kilo bloem terug

1 juni 2016

General Mills voert in Amerika een vrijwillige recall uit van ruim 4,5 miljoen kilo bloem, omdat het product mogelijk te maken heeft met een uitbraak van de bacterie E. coli O121.

In twintig verschillende Amerikaanse staten zijn vanaf half december tot begin mei in totaal 38 mensen ziek geworden, meldt het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC).

Ongeveer de helft van de besmette personen heeft aangegeven een thuis gebakken product te hebben gegeten waarin bloem van General Mills was verwerkt. Sommigen zouden van het deeg hebben gegeten. Tien mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

E. coli in fabriek niet aangetroffen

De bloem van de merken Gold Medal, Wondra en Signature Kitchens is verkocht in verschillende supermarkten in het land. General Mills heeft na onderzoek in de productielocatie waar de bloem geproduceerd wordt, de bacterie overigens niet aangetroffen. Toch adviseert het bedrijf mensen die de bloem in huis hebben, deze niet te gebruiken.

Symptomen die kunnen optreden na besmetting met de bacterie zijn maagkramp, diarree, overgeven en koorts. Ouderen, kinderen en mensen met een verminderd immuunsysteem lopen meer risico om besmet te raken.

Tweede recall in jaar tijd

General Mills moest oktober vorig jaar ook al een grote recall uitvoeren. Toen ging het om 1,8 miljoen doosjes glutenvrije Cheerios en Honey Nut Cheerios, waarin ei-eiwit kon zitten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?