Gezonde eigenschappen vis ontbreken in visvervangers

8 februari 2024 Redactie Vismagazine Pixabay
Visvervangers vormen meestal geen goed alternatief voor vis. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel visvervangers de gezonde eigenschappen van echte vis missen. Vaak ontbreken visvetzuren en eiwitten.

Vis staat bekend vanwege de gezonde eigenschappen. Volgens het Voedingscentrum past vis in een gezond voedingspatroon en adviseert één keer per week, bij voorkeur vette, vis te eten. De aanwezige visvetzuren zijn namelijk goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast is vis  een bron van vitamines zoals B12, B2 en B6, en de mineralen jodium, fosfor en seleen. 

Na de opmars van de vleesvervangers richt de voedingsmiddelenindustrie de blik nu ook op de productie op visvervangers. Hoewel deze categorie nog in de kinderschoenen staat, zijn er al verschillende op de markt. Reden voor de consumenten om te onderzoeken of deze visvervangers een goed alternatief voor vis zijn. Hebben visvervangers dezelfde gezonde eigenschappen als echte vis?

Uitkomsten onderzoek Consumentenbond

Voor het onderzoek keek de Consumentenbond naar de voedingswaarde van tweeëntwintig alternatieven voor tonijn, vissticks en zalm. “Slechts drie daarvan blijken een volwaardige visvervanger”, staat er op de website te lezen. “Dit komt door de toevoeging van algen(olie), die dezelfde gezonde omega 3-vetzuren (EPA/DHA) bevatten als vis. Ook op de verpakking van vijf andere producten prijkt de claim ‘met omega 3-vetzuren’, maar daar gaat het om een ander vetzuur: ALA. Dat is minder effectief, maar het lichaam kan daaruit wel zelf een kleine hoeveelheid visvetzuur aanmaken.”

De overige 14 producten bevatten weinig of geen omega 3-vetzuren. Ook wat betreft eiwitten en zout voldoen de verschillende visvervangers niet. In negen van de onderzochte producten zit te weinig eiwit en in zes te veel zout.

Conclusie

Op basis van dit onderzoek concludeert de Consumentenbond dat visvervangers zelden een goed alternatief voor vis zijn. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, denkt wel dat er mogelijkheden zijn alternatief voor vis. Ze wijst op problemen bij sommige vissoorten zoals overbevissing en de aanwezigheid van zware metalen, dioxines en PFAS. “Dus het is goed dat fabrikanten met alternatieven komen. Maar als die niet de gezonde eigenschappen van vis bevatten, voegen ze niets toe.”

Bron: Consumentenbond

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?