Groeiende vleesvervangersindustrie vervangt vleesproductie niet

Foto: Pixabay

Ondanks de toenemende populariteit van vleesvervangers in Europa en de Verenigde Staten, neemt de vleesproductie niet af. Dat concludeert een onderzoek van de Rabobank naar de vooruitzichten van de verkoop van dierlijke eiwitten in 2020.

Volgens het rapport was ‘meer’ het sleutelwoord van de vleesvervangersindustrie in het afgelopen jaar. Vleesvervangers kregen meer media-aandacht, de omzet steeg in 2019 met 16 procent en er werden meer investeringen gedaan in de branche. Ook het aanbod van vleesvervangers breidde uit. Naar verwachting blijft de vraag naar vleesvervangers daarom ook stijgen in 2020. Producenten van vleesvervangers zullen echter het voedingsprofiel en de kwaliteit van de producten moeten blijven verbeteren om blijvende groei te verzekeren.

De groei binnen de vleesvervangers branche betekent dat de algehele verkoop van eiwitten stijgt. De vleesproductie binnen Europa en de Verenigde staten bleef namelijk stabiel of steeg licht, is te zien in het rapport. In Europa stijgt vooral de verkoop van varkensvlees en gevogelte, terwijl in de Verenigde Staten de productie van alle soorten vlees omhoog zal gaan. Vleesvervangers worden dus nog als aanvulling op het bestaande dieet gezien en niet als vervanging. Het jaar 2020 moet verder gaan uitwijzen wat voor effect de groei van vleesvervangers heeft op de vleesindustrie.

Lees ook
Future Food Group van start

Future Food Group van start

In Oss is begin oktober de Future Food Group van start gegaan. De organisatie is gericht op innovatie en productie van duurzame en eco-vriendelijke vleesproducten en vleesalternatieven. Future Food Group staat onder leiding van Anton Bal.

Nestlé maakt plantaardige ‘bacon cheeseburger’

Nestlé maakt plantaardige ‘bacon cheeseburger’

Met de ontwikkeling van plantaardige ‘bacon’ en een veganistisch alternatief voor kaas heeft Nestlé alle ingrediënten in huis voor een plantaardige spek- en kaasburger. Er ging flink wat onderzoek vooraf aan de veganistische plakjes kaas en bacon. Volgens Nestlé wordt de bacon knapperig en iets taaier wanneer je hem bakt,...

Vleesconsumptie iets gestegen

Vleesconsumptie iets gestegen

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland bedroeg in 2018 iets meer dan 77 kg karkasgewicht. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017.