Groningen zoekt ideeën healthy ageing en biobased

Groningen is op zoek naar ondernemers met innovatieve ideeën op het gebied van healthy ageing, biobased economy en energie. Het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG) verstrekt daarvoor subsidie.

Het IAG wil onder meer kennis van RUG, UMCG en Hanzehogschool tot economische waarde brengen. Dit door nieuwe producten of diensten te ontwikkelen voor bestaande bedrijven en kennisinstellingen of voor spin-off bedrijven.

Het gaat om ‘kleinschalige vernieuwende samenwerkingsprojecten met een hoog ambitieniveau’. Het IAG sluit daarbij aan bij ontwikkelingen rondom de Healthy Ageing Campus Netherlands en het Zernike Science Park.

Thema’s

Het nu aangekondigde vierde Actieprogramma (IAG4) loopt van november 2014 tot en met 2017 en is opgebouwd rond de thema’s healthy ageing, energie, bio-energie en transsectorale innovatie.

Bij healthy ageing gaat het onder meer om medische technologie en op gezondheid gerichte zelfmeting. Hier wordt ook gekeken naar life sciences, gezonde voeding en e-health. Een belangrijk onderdeel is preventie.

Bio-economie (agrofood en biobased) betreft onder meer duurzame innovatieve voedselsystemen, zoals herwinbare grondstoffen, zonder reststromen, grondstofflexibiliteit, eiwitinnovaties, verpak- en bewaartechnologie, maar ook eiwitten en koolhydraten en nieuwe toepassingen van vezels en biopolymeren.

Budget

Voor een project is de subsidiebijdrage maximaal 50 procent van de totale projectkosten (maximaal 150.000 euro per project).

Het totale budget bedraagt bijna 12 miljoen euro. Zo'n 2,7 miljoen euro is afkomstig van de provincie Groningen en 3,5 miljoen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Publiek-private partners leggen gezamenlijk 5,7 miljoen in. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het ministerie van Economische Zaken financieren mee.

Meer info?

 

Lees ook:

Meer over
Lees ook
EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 5 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen.

Open call aan innovatieve food start-ups

Open call aan innovatieve food start-ups

De eerste scoutingsronde van het Europees georiënteerde innovatieplatform Brave New Food is deze week van start gegaan. Het platform roept start-ups en scale-ups op om innovatieve oplossingen te komen pitchen met als doel deze te verbinden aan de uitdagingen van gevestigde bedrijven uit de voedingsindustrie.

Foodvalley NL belangrijke speler in nieuw wereldwijd netwerk Food Innovation Hubs

Foodvalley NL belangrijke speler in nieuw wereldwijd netwerk Food Innovation Hubs

Foodvalley NL wordt de leidende Europese Hub in een nieuw, wereldwijd netwerk van Food Innovation Hubs dat wordt gekatalyseerd en ondersteund in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. De samenwerking werd vandaag officieel aangekondigd tijdens Bold Actions for Food as a Force for Good, een pre-event in aanloop naar de VN-top over voedselsystemen in 2021.