Groot congres over food in Bolsward

EVMI_Frisian Foodture 18

In de voormalige zuivelschool van Bolsward vindt op 5 oktober een congres over de toekomst van voedsel plaats. Frisian Foodture ’18 gaat over de uitdagingen waar boeren, de foodindustrie, de retail en het onderwijs op korte termijn voor komen te staan. De dag ervoor, 4 oktober, wordt er een grote reünie van de zuivelschool georganiseerd.

De Bolswarder Zuivelschool

Er is bewust gekozen voor de voormalige zuivelschool als locatie. "Overal in de foodbranche kom je mensen tegen die zijn afgestudeerd aan de Zuivelschool", vertelt Erik Kooistra, franchiser Jumbo supermarkten en één van de initiatiefnemers aan het Bolswards Nieuwsblad. "Die nemen nu prominente posities in binnen de keten. Mooi om die mensen weer eens terug te halen naar het hart van onze regio."

Frisian Foodture ’18

De andere initiatiefnemers zijn Sjoerd Galema (Melkveehouder en voorzitter van VNO NCW Friesland), Martin Wijnia (Van Hall Larenstein) en voorzitter Sjoerd IJdema (Partoer). Verschillende organisaties ondersteunen het congres. Het congres moet Bolsward en Friesland tonen als inspirerende, toonaangevende voedingsbodem voor food, foodproductie, -ontwikkeling, -onderwijs en –innovaties. Vijf onderwerpen staan centraal: voeding in relatie tot gezondheid, het verdienmodel en data, food waste & foodprint, zuivel en natuur inclusieve landbouw.

"Tegenwoordig vormen de boeren, de zuivelindustrie en alle food producerende bedrijven een enorme economische kracht in Noord Nederland. Dat inspireert tot dit initiatief", aldus IJdema in het Bolswards Nieuwsblad.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

In 2022 is het biologisch landbouwareaal gegroeid naar 79.853 hectare (exclusief grond in omschakeling), blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. Daarmee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. De sector groeit hiermee voor het zevende jaar op rij.

Meer vraag naar biologische melk

Meer vraag naar biologische melk

Volgens Wageningen University & Research groeide de biologische landbouw de afgelopen jaren. Jan Willem van den Berg, Sector specialist Agri bij ING Sector Banking, reageert op dit onderzoek. “Prijsbewuste consument kiest vaker voor biologische melk”.

Kijken, ruiken en proeven bij de FIA op Food Experience Day

Kijken, ruiken en proeven bij de FIA op Food Experience Day

Op zaterdag 28 januari zet de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen tussen 10.00 en 14.00 uur de deuren open voor iedereen die geïnteresseerd is in food en eens een kijkje wil nemen in dit bijzondere gebouw waar opleiden en praktijk naast en door elkaar lopen.