Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad
Beeld: Pixabay
Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.
Het sesamzaad is geïmporteerd in België en verder verhandeld naar 24 andere landen, waaronder Nederland. In India wordt ethyleenoxide gebruikt als desinfecterend middel op sesamzaad, maar is in de Europese Unie niet toegestaan. Het is volgens de NVWA niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden.
Controle
De NVWA meldt dat bedrijven de verantwoordelijkheid hebben om na te gaan of ook producten met sesamzaad dat niet behoort tot de verontreinigde partijen, voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Bedrijven krijgen het advies om monsters van deze producten te laten analyseren op resten van ethyleenoxide. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat supermarkten alle verontreinigde producten, waaronder brood en crackers, uit de schappen halen en hun best doen om deze zo snel mogelijk te vervangen.
Thema's
Meer over
Lees ook
Servies met bamboe of mais niet veilig?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken. Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC. Keukenservies van bamboevezels...
NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor serviesgoed van melamine kunststof waar bamboe en/of maïsvezels in zijn verwerkt. Niet meer gebruiken, luidt het advies.
Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels
De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel gesloten werd.