Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Beeld: Pixabay

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA  heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.  

Het sesamzaad is geïmporteerd in België en verder verhandeld naar 24 andere landen, waaronder Nederland. In India wordt ethyleenoxide gebruikt als desinfecterend middel op sesamzaad, maar is in de  Europese Unie niet toegestaan. Het is volgens de NVWA niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden.

Controle

De NVWA meldt dat bedrijven de verantwoordelijkheid hebben om na te gaan of ook producten met sesamzaad dat niet behoort tot de verontreinigde partijen, voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Bedrijven krijgen het advies om monsters van deze producten te laten analyseren op resten van ethyleenoxide. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat supermarkten alle verontreinigde producten, waaronder brood en crackers, uit de schappen halen en hun best doen om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Bron: NVWA en CBL

Lees ook
Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Onderzoek kritisch op gezondheidstoewijding supermarkten

Onderzoek kritisch op gezondheidstoewijding supermarkten

Vier gezondheidsfondsen lieten onderzoek doen naar het aanbod van gezond voedsel in supermarkten. In 2018 spraken de supermarkten in het Nationaal Preventieakkoord af dat zij eten volgens de Schijf van Vijf zouden promoten. Het onderzoek concludeert dat er nog veel te verbeteren is op dit gebied

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”