Hartstichting ontevreden over zoutreductie

Hartstichting biedt petitie aan

De Hartstichting vindt dat de voedingsindustrie en het Ministerie van VWS te weinig doen om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling te halen. Hierdoor laten zij substantiële oplossingen liggen voor gezondheidsrisico's, zoals een hoge bloeddruk. Daarom bood de stichting 3 juni een petitie aan in de Tweede Kamer. Ook konden politici hun eigen bloeddruk laten meten.

De Hartstichting doet de oproep, omdat staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangeeft dat de ambities uit de deal bij lange na niet gehaald worden. Ook de voedingsmiddelenindustrie, die mee tekende voor het akkoord, zet nog onvoldoende door.

In 2014 spraken de partijen af om in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Een van de doelstellingen is een maximale zoutinname van 6 gram per dag. Onderzoeksinstituut RIVM berekende, dat door het akkoord in het meest gunstige scenario 7,8 gram wordt gehaald. De Hartstichting vindt dat de industrie te kleine stappen zet. Daarom dringt de stichting bij de politiek aan op significante stappen: zowel een aanscherping van de huidige afspraken, als een verbreding naar meer producten.

Carolien Martens, adviseur bij de Hartstichting: “Een lunch bestaande uit 3 volkoren boterhammen belegd met ham, kaas en eiersalade met een groentesoep erbij, levert al meer dan 4 gram zout per dag. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. Ons dagelijks eten is dus simpelweg te zout. Wij willen dat de politiek er alles aan doet om in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Zij moeten Blokhuis aanspreken om de afgesproken ambities van het akkoord wél te halen. De hoeveelheid zout, suiker en verzadigde vetten in bewerkte voeding moet verder omlaag. Dat is hard nodig om het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen.”

Volgens de Hartstichting krijgen Nederlanders gemiddeld 8,5 gram zout per dag binnen, vaak ongemerkt: 80% van onze dagelijkse zoutinname zit in bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, vlees(producten), kaas, soep, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Te veel zout in voeding kan leiden tot een hoge bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als de dagelijks zoutinname van de Nederlandse bevolking met 1/3 vermindert, daalt de bloeddruk met 2 mmHg. Hiermee kunnen jaarlijks in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen.

 

Thema's
Lees ook
Een normaal mens kan gewoon zout eten

Een normaal mens kan gewoon zout eten

Een normaal mens hoeft zich geen enkele zorg te maken over zout. De officiële aanbevelingen, zoals die van de WHO (minder dan een theelepel per dag) of die van het Voedingscentrum (6 gram), zijn heel laag en worden slechts door een enkeling gehaald. Een laag zoutgebruik kan juist schadelijk zijn, want we hebben voldoende natrium nodig. Door Huib Stam...

Consumentenbond: Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

Consumentenbond: Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid toegevoegde suiker in vergelijkbare voedingsmiddelen. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5. De Consumentenbond vindt dat veel fabrikanten een stuk minder scheutig kunnen zijn en wil dat de overheid de regie...

Stapsgewijs suiker reduceren

Stapsgewijs suiker reduceren

Kraft Heinz is al meer dan dertig jaar bezig met het reduceren van suiker en zout in haar producten. Lange tijd deed men dit enkel met kleine stapjes, om consumenten langzaam te laten wennen aan een nieuwe smaak. Voor een aantal klassiekers, iconische producten, geldt dit nog steeds. Daarnaast is een nieuwe strategie ontwikkeld, waarbij het suiker-...