Heineken stoot logistiek deel af aan Sligro

Heineken transport

Heineken Nederland en Sligro Food Group willen een strategische samenwerking aangaan op het gebied van logistiek voor bier en cider in Nederland. Sligro gaat de logistieke activiteiten van Heineken voor de Nederlandse horeca uitvoeren, met uitzondering van de levering van tankbier.

Heineken Drankengroothandel

Ook wil de bierbrouwer de overige onderdelen van de Heineken Drankengroothandel verkopen aan Sligro. Dit zijn onder andere frisdranken, waters, gedistilleerd, wijnen, thee en koffie. De groothandelsomzet van Sligro neemt door deze transactie met circa 150 miljoen euro toe.

Gevolgen voor werknemers

Dit plan heeft gevolgen voor 600 werknemers. Zo'n 215 werknemers die bij Heineken in dienst zijn gaan waarschijnlijk bij Sligro in dienst, maar krijgen dan mogelijk wel een slechtere pensioenregeling. Voor 245 chauffeurs en voor zo’n 140 uitzendkrachten is de toekomst onzeker door de plannen van Heineken.

CNV Vakmensen

Zowel FNV als CNV vakmensen uiten hun zorgen over dit plan. Roel van Riezen, onderhandelaar voor CNV Vakmensen pleit er voor de 215 werknemers van Heineken in ieder geval in dienst te houden. “Ze kunnen dan eventueel door Sligro aangestuurd worden. Door ze in dienst te houden gaan de arbeidsvoorwaarden en de pensioenen voor deze werknemers er in ieder geval niet op achteruit.” Ook wil CNV Vakmensen dat er een goede regeling komt voor de chauffeurs en de uitzendkrachten.

FNV Voedingsindustrie

Jet Grimbergen, bestuurder FNV Voedingsindustrie, spreekt van een ordinaire bezuiniging. "Al deze medewerkers verliezen hun Heineken-cao en gaan over naar de slechtere Sligro-cao. We hebben het hier over bijna 7 procent van het totaal aantal vaste medewerkers van Heineken in Nederland, die de dupe zijn. Het is nog geheel onduidelijk wat deze medewerkers ervoor terug gaan krijgen; arbeidsvoorwaarden, pensioenen en andere opgebouwde rechten zijn onzeker. In dit tempo werkt er over 10 á 15 jaar geen werknemer meer in vaste dienst bij Heineken."

Beide partijen willen op korte termijn in gesprek met Heineken.

Lees ook:

     
Lees ook
Team CNV Vakmensen tegen misstanden uitzendkrachten

Team CNV Vakmensen tegen misstanden uitzendkrachten

CNV Vakmensen startte in 2018 met een team voor het opsporen van misstanden rondom uitzendkrachten. Met succes. De afgelopen drie jaar ontvingen uitzendkrachten die bij het CNV aanklopten voor hulp ontvingen voor ruim 2.300.000 euro (bruto) aan nabetalingen.

Staking bij Cargill is voorbij

Staking bij Cargill is voorbij

Na een staking van vier dagen, waarbij Cargill-medewerkers van vier Nederlandse fabrieken het werk stillegden, heeft de voedingsmiddelengigant een nieuw cao-voorstel gedaan. 88% stemde voor en daarom hebben de medewerkers vrijdagmiddag 22 januari hun werk weer hervat.

Medewerkers van Cargill leggen werk neer

Medewerkers van Cargill leggen werk neer

Sinds het middaguur van maandag 18 januari liggen de vier Nederlandse fabrieken van Cargill stil. Vakbonden FNV en CNV hebben een staking uitgeroepen en eisen onder meer 5% loonsverhoging.