Heineken stoot logistiek deel af aan Sligro

Heineken transport

Heineken Nederland en Sligro Food Group willen een strategische samenwerking aangaan op het gebied van logistiek voor bier en cider in Nederland. Sligro gaat de logistieke activiteiten van Heineken voor de Nederlandse horeca uitvoeren, met uitzondering van de levering van tankbier.

Heineken Drankengroothandel

Ook wil de bierbrouwer de overige onderdelen van de Heineken Drankengroothandel verkopen aan Sligro. Dit zijn onder andere frisdranken, waters, gedistilleerd, wijnen, thee en koffie. De groothandelsomzet van Sligro neemt door deze transactie met circa 150 miljoen euro toe.

Gevolgen voor werknemers

Dit plan heeft gevolgen voor 600 werknemers. Zo'n 215 werknemers die bij Heineken in dienst zijn gaan waarschijnlijk bij Sligro in dienst, maar krijgen dan mogelijk wel een slechtere pensioenregeling. Voor 245 chauffeurs en voor zo’n 140 uitzendkrachten is de toekomst onzeker door de plannen van Heineken.

CNV Vakmensen

Zowel FNV als CNV vakmensen uiten hun zorgen over dit plan. Roel van Riezen, onderhandelaar voor CNV Vakmensen pleit er voor de 215 werknemers van Heineken in ieder geval in dienst te houden. “Ze kunnen dan eventueel door Sligro aangestuurd worden. Door ze in dienst te houden gaan de arbeidsvoorwaarden en de pensioenen voor deze werknemers er in ieder geval niet op achteruit.” Ook wil CNV Vakmensen dat er een goede regeling komt voor de chauffeurs en de uitzendkrachten.

FNV Voedingsindustrie

Jet Grimbergen, bestuurder FNV Voedingsindustrie, spreekt van een ordinaire bezuiniging. "Al deze medewerkers verliezen hun Heineken-cao en gaan over naar de slechtere Sligro-cao. We hebben het hier over bijna 7 procent van het totaal aantal vaste medewerkers van Heineken in Nederland, die de dupe zijn. Het is nog geheel onduidelijk wat deze medewerkers ervoor terug gaan krijgen; arbeidsvoorwaarden, pensioenen en andere opgebouwde rechten zijn onzeker. In dit tempo werkt er over 10 á 15 jaar geen werknemer meer in vaste dienst bij Heineken."

Beide partijen willen op korte termijn in gesprek met Heineken.

Lees ook:

     
Lees ook
Heineken verhoogt bierprijs voor horeca met 5,8%

Heineken verhoogt bierprijs voor horeca met 5,8%

Per 1 augustus verhoogt Heineken de bierprijs. De horeca betaalt dan gemiddeld 5,8% meer voor de inkoop. Ook in de supermarkt stijgen de prijzen van het bier en andere dranken van Heineken.

Gemiddeld vier scholen binnen 1 kilometer van elke fastfoodlocatie

Gemiddeld vier scholen binnen 1 kilometer van elke fastfoodlocatie

Er zijn gemiddeld vier scholen te vinden binnen 1 kilometer van elke fastfoodlocatie, blijkt uit een onderzoek van RetailSonar naar fastfoodlocaties in Nederland. Ook telt Amsterdam twee keer zoveel fastfoodlocaties per inwoner als Den Haag en telt Nederland ruim 1.900 fastfoodrestaurants in totaal.

FNV wijst eindbod nieuwe cao vleesindustrie af

FNV wijst eindbod nieuwe cao vleesindustrie af

Meer dan 90 procent van de FNV-leden wijst het eindbod voor een nieuwe cao voor de vleesindustrie af en overweegt acties. Dat laat de vakbond weten in een persbericht. Eerder wees FNV ook al het eindbod voor een nieuwe cao voor het slagersbedrijf af.