Hoger Salmonella-risico eieren bij langere shelf-life

Een langere shelf-life van eieren in de supermarkt vergroot het risico op voedselinfectie door Salmonella.

Dat staat in een nieuwe wetenschappelijke opinie van Efsa over Salmonella Enteritidis, de bacterie die verantwoordelijk is voor het grootste aantal uitbraken van Salmonellose door eieren  in de EU. Ook als consumenten eieren thuis langer bewaren is er een verhoogd risico.

De experts van Efsa keken naar de gevolgen van het verlengen van de uiterste verkoopdatum en de THT-datum van eieren. Als de shelf-life van eieren verlengd wordt van 21 naar 28 dagen, neemt het risico van infecties toe met 40 procent voor rauwe eieren en met 50 procent voor zacht gekookte eieren.

De onderzoekers keken ook naar extremere houdbaarheidsdata. Bij een shelf-life van 42 dagen en een tht-datum van 70 dagen is het risico drie keer zo hoog als bij de huidige houdbaarheidsdata. Dat geldt voor zowel rauwe en zachtgekookte eieren.

Koken beperkt risico

"Als er Salmonella in eieren zit, kunnen de bacteriën sneller vermenigvuldigen bij hogere temperaturen en als de bewaarperiode langer is. Eieren koken beperkt echter het risico op infectie", legt John Griffin uit, voorzitter van het Biological Hazards Panel.

Volgens Efsa heeft het Salmonella control programme van de EU de afgelopen jaren geleid tot een afname van Salmonella-infecties bij mensen. Salmonella bij pluimvee is ook afgenomen, met name bij leghennen. Dat is waarschijnlijk de voornaamste reden voor de afname van Salmonella-infecties bij mensen. Eieren vormen namelijk de belangrijkste infectiebron.

Lees ook:

Recall Reblochon-kaas wegens Salmonella (30 juni 2014)

Salmonella-zalm Foppen: nu 8 doden' (2 oktober 2013)

 
Meer over
Lees ook
Belgen ontrafelen de biofilm

Belgen ontrafelen de biofilm

Een sluipmoordenaar, zo wordt de biofilm met recht genoemd. Deze bacteriepakketjes hechten zich aan oppervlakken in de productielijn, zijn moeilijk op te sporen en kunnen een gangbaar reinigingsproces weerstaan. Het Belgische Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en KU Leuven brengen de risico’s in kaart en zoeken naar...

Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

Een Nederlandse slachterij heeft mogelijk vijf maanden lang met Salmonella besmet varkensvlees op de markt gebracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte een onderzoek nadat afgelopen zomer meer patiënten met de bacterie Salmonella Goldcoast werden gemeld dan gewoonlijk. De NVWA wist de besmetting via logistieke lijnen en...

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen. Cécille Janssen - Foodlog Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem...