Schoonmaak bekabeling machines is lastig

Bekabeling rond machines is vaak moeilijk om schoon te maken. Er kunnen productresten in terechtkomen, terwijl er een verplichting is om deze delen, vanwege ongedierte, in het zicht te hebben en zichtbaar schoon te maken. Toch zijn er oplossingen.

Dat zegt Wouter Burggraaf van Burggraaf & Partners in de HygiëneSpecial. Deze special krijgen abonnees van EVMI vandaag meegestuurd met hun vakblad.

Burggraaf toont aan de hand van foto’s voorbeelden van problemen met hygiënische bekabeling en praktische oplossingen.

Bronnen van vuil

Hij toont bijvoorbeeld dat kabeltracés niet altijd even makkelijk bereikbaar zijn. Ook zijn kabelgoten in opslagruimten nogal eens bronnen van vuil en schuilplaatsen voor ongedierte. Zelfs ad hoc aangebrachte beschermende maatregelen voor schakelaars kunnen juist weer leiden tot moeilijk reinigbare situaties.

‘Nog veel te doen’

“Er is nog veel te doen op dit gebied”, stelt hij. Een multidisciplinaire werkgroep heeft zich de afgelopen twee jaar over bekabeling gebogen. Hieruit zijn een aantal reinigbare concepten naar voren gekomen, die zijn uitgewerkt en  nu vermeld staan in de praktijkrichtlijn Hygiënische Bekabeling.

hygienespecial2016Bekijk het hele fotoartikel in de HygiëneSpecial.

De special bevat ook tips voor voedselveilig werken, allergenenmanagement, een overzicht van de belangrijkste normen en eisen omtrent perslucht in de voedingsmiddelenindustrie en praktische adviezen voor hygiëne tijdens het productieproces.

Neem een abonnement op EVMI en krijg dan ook de jaarlijkse HygiëneSpecial en de jaarlijkse VerpakkingsSpecial (komend najaar).

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp

Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp

De aandacht voor voedselveiligheid neemt elk jaar toe. Toch lezen we in de media nog steeds over terugroepacties van fabrikanten vanwege een listeria- of salmonellabacterie in voedsel. Hoe kun je als voedselverwerkend bedrijf bacterievorming en besmetting voorkomen? En hoe kun je als engineer bijdragen aan de ontwikkeling van een machine voor de voedingsmiddelenindustrie?

Hygiënisch ontwerp

Hygiënisch ontwerp

Als je in de vorige eeuw over dit onderwerp begon, kreeg je vaak de vraag van welke zeurplaneet je kwam. Een machine moest zo goedkoop mogelijk gemaakt worden, het liefst in rvs en doen waarvoor hij bestemd was. Maar in de voedingsmiddelenindustrie, waar met eiwitten van dierlijke oorsprong gewerkt wordt of voor een kwetsbare doelgroep geproduceerd...

Etiketeisen pluimveevlees veranderen

Etiketeisen pluimveevlees veranderen

De etiketeisen voor koelvers pluimveevlees gaan veranderen. Vanaf 1 januari 2023 zijn verkopers verplicht om een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te plaatsen om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne bij het bewaren en bereiden van pluimveevlees.