Bladgroenten "met kluit" verkrijgbaar bij Marqt

Verticale landbouw

Vanaf deze week verkoopt supermarktketen Marqt bladgroenten met kluit, zegt het bedrijf in een persbericht. De groenten zijn milieuvriendelijk geteeld en blijven langer vers. 

Marqt laat de groenten telen in een kassysteem van Urban Ponics uit Venlo. Dat bedrijf heeft een kas ontwikkeld die urban farming met aeroponics mixt, een soort "stadstuinieren in de lucht". De wasabi rucola, postelein, Chinese broccoli, snijbiet en sla groeien in verticale kolommen en gebruiken voor een kas weinig licht en 95% minder water dan in traditionele teelt. Door de teelt onder kunstlicht in een afgesloten ruimte zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. Op speciaal ontwikkelde meststoffen 'zonder chemicaliën' groeien voedzame, gezonde en lekkere groenten, aldus Marqt en Urban Ponics. Dat de wortel er nog aan zit zorgt voor een langere versheid en bewaarbaarheid. Dat moet voedselverspilling verminderen. 

'Samen met onze partners zijn we altijd op zoek naar innovaties op het gebied van duurzame teelt,' zegt Gijs Heineke, sourcing manager AGF bij Marqt. 'We willen het altijd nóg beter doen, met als gezamenlijk doel de huidige voedselketen te veranderen. Dit is een vernieuwing waar we trots op zijn, want de teeltwijze komt zowel de smaak, alsook de gezondheid, het milieu en de gehele tuinbouwindustrie ten goede.'

Bron: Foodlog

Lees ook
Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Nooit meer verwarring tussen ‘houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ en daardoor de helft minder voedselverspilling. Dat is het doel van een nieuw anti-verspillingspact dat is ondertekend door meer dan 40 bedrijven in Frankrijk. Initiatiefnemer Too Good To Go wist onder meer grootmachten als Nestlé, Danone en Intermarché over de streep te trekken.

Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

De wereldwijde verspilling van voedsel door consumenten is mogelijk twee keer zo groot als tot nu toe werd aangenomen. Dat berekenen onderzoekers van Wageningen Economic Research. Breed gebruikte schattingen houden geen rekening met de effecten van rijkdom op het gedrag van de consument en rijke consumenten verspillen meer voedsel. Organisaties als...

Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

Een Amerikaans huishouden gooit gemiddeld een derde van het voedsel ongegeten in de vuilnisbak. Economen schatten de waarde van dit verspilde voedsel op $240 miljard per jaar. Dat kost de bijna 128,6 miljoen Amerikaanse huishoudens ongeveer $1.866 per jaar. Hoe hoger het inkomen, hoe meer voedsel een huishouden verspild. Dat geldt ook voor huishoudens...