Rotterdam: Van Nelle-fabriek is werelderfgoed

28 januari 2013

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam en de Van Nelle Ontwerpfabriek willen dat de voormalige Van Nelle-fabriek op de Unesco Werelderfgoedlijst komt. Ze hebben het nominatiedossier overhandigd aan minister Bussemaker van OCW.

Een plaats op de Werelderfgoedlijst betekent een wereldwijde erkenning van de culturele en natuurlijke waarde van een gebouw, plaats of gebied. Het vertelt het verhaal van de Nederlandse geschiedenis, is een bekroning op jarenlang zorgvuldig beheer en versterkt de toeristische aantrekkingskracht, aldus het ministerie.

De Van Nellefabriek is om meerdere redenen van uitzonderlijke en universele waarde. Het is architectonisch bijzonder en technologisch zeer hoogstaand. Het complex markeert een bijzondere waarde in de geschiedenis en is ontstaan door een unieke samenwerking van de opdrachtgever met architecten, constructeurs en vormgevers met als doel een nieuw type fabriek te maken waarin rekening werd gehouden met het belang van de werknemers. Minister Bussemaker: "De Van Nelle Ontwerpfabriek laat zien hoe je monumenten kunt bewaren door ze letterlijk en figuurlijk levend te houden voor volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft hier in alle opzichten voort. Een prachtig gebouw dat een plek verdient op de Werelderfgoedlijst.:"

Unesco besluit in 2014 of zij de Van Nellefabriek opneemt op de Werelderfgoedlijst.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?