Initiatieven voor kindergezondheid winnen Gezonde Innovatie Awards

Madaga Winnaar Gezonde Innovatie Awards

Foto: winnaar Met Madaga op Smaaksafari

49 producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon dongen mee naar de Gezonde Innovatie Awards. Voor de derde keer reiken Foodlog, FoodPersonality en supermarkt.team deze complimentenprijs uit. Consumenten en de vakjury kozen hun favorieten uit de initiatieven van kleine ondernemers tot grote supers en uit gezondere producten, bijvoorbeeld omdat ze minder zout of juist meer vezels bevatten. Dit jaar staan er veel initiatieven en producten voor kindergezondheid op het podium.

De vakjury selecteerde uit honderd aanmeldingen 49 genomineerden (37 producten en 12 initiatieven). Met 20.000 stemmen kozen consumenten hun favorieten. De jury kwam in goed overleg tot zijn winnaars, waarbij ieder jurylid keek vanuit zijn of haar expertise. De juryleden zijn werkzaam als huisarts, franchisenemer, universitair docent binnen gezondheidspsychologie, opleidingsdirecteur aan de WUR en als exportmarketeer.

Winnaars

De consumenten kozen Met Madaga op Smaaksafari van Madaga en kinderdagverblijf Partou als winnend initiatief. Met de Smaaksafari-koffer van Madaga en Partou gaan kinderen op smaakavontuur en ontdekken ze spelenderwijs biet, broccoli, wortel en zoete aardappel.
De vakjury zette Trommel zonder Rommel van Lidl en JOGG op plek 1. Met deze campagne willen JOGG en Lidl ouders motiveren en inspireren om gezonde lunchtrommels mee te geven aan hun kinderen.

Het winnende product van de consumenten is de plantaardige komijnekaas van Els van Hall. Die maakt ze op basis van kikkererwten, vooralsnog in haar eigen keuken, en bevat slechts een derde van de calorieën van gewone kaas. De vakjury koos AH gerookte zalm 25% minder zout als winnaar.

Overzicht winnende initiatieven en producten

De favoriete initiatieven van consumenten:

1. Met Madaga op Smaaksafari, Madaga samen met kinderdagverblijf Partou
2. Geen promotie van suikerhoudende dranken gericht op kinderen, Lidl
3. Gezondschap, Voedselapotheek

De favoriete initiatieven van de vakjury:

1. Trommel zonder Rommel, Lidl samen met JOGG
2. Smaakcentrum land van Cuijk en Maasduinen
3. Met Madaga op Smaaksafari, Madaga samen met kinderdagverblijf Partou

De favoriete producten van consumenten:

1. Plantaardige komijnekaas, Els van Hall
2. Stroopvervangers, Steviala
3. Volkoren meergranenbrood, Lidl

De favoriete producten van de vakjury:

1. AH gerookte zalm 25% minder zout, Albert Heijn
2. HAK Uit de Oven Gevulde Paprika, HAK
3. Plantaardige komijnekaas, Els van Hall

Trommel zonder Rommel winnaar Gezonde Innovatie Awards Winnaar Trommel zonder Rommel van Lidl en JOGG

Foodlog, FoodPersonality en supermarkt.team willen alle deelnemers, de juryleden en alle andere betrokkenen hartelijk bedanken. De jury moedigt alle genomineerden aan “vooral door te gaan met het goede werk.” Houd Foodlog en FoodPersonality in de gaten; na de zomer start de vierde editie van de Gezonde Innovatie Awards.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Lancering genomineerden Gezonde Innovatie Awards

Lancering genomineerden Gezonde Innovatie Awards

Producten met meer vezels en initiatieven voor meer groente. Van kleine startups tot grote multinationals. Gericht op baby’s, kinderen of volwassenen. Aan de Gezonde Innovatie Awards doet een keur aan producten en initiatieven mee, allemaal met hetzelfde doel: mensen gezonder laten eten.

Start de discussie | De noodzaak van keuzes is duidelijk

Start de discussie | De noodzaak van keuzes is duidelijk

Het zesde grote rapport Asssessment Report van het IPCC ligt er. Het oordeel is duidelijk en het is genuanceerd tot stand gekomen: mensen veranderen het klimaat en kunnen er nog wat aan doen om de extreemste uitingen daarvan te beperken. Daarmee dient de volgende vraag zich aan: hoe? Zijn mensen in staat om zich mondiaal te organiseren? Het IPCC publiceerde...

De balans tussen veiligheid en gezondheid

De balans tussen veiligheid en gezondheid

Volgens een vrij recent onderzoek hangt de consumptie van ultra-bewerkt voedsel samen met een toename van overgewicht en welvaartsziekten. Kan een classificatie van producten op hun bewerkingsgraad – zoals NOVA – consumenten helpen om gezondere keuzes te maken? Stephan Peters en Jacco Gerritsen (Nederlandse Zuivel Organisatie) en Thom Huppertz...