International Food Waste Coalition pakt verspilling in foodservice aan

16 oktober 2015

De International Food Waste Coalition (IFWC) wil met een 'Veld tot Vork' aanpak voedselverspilling in de gehele Foodservice keten aanpakken. IFWC bestaat uit een reeks bedrijven en het WNF.

Tot de International Food Waste Coalition behoren naast het Wereld Natuur Fonds: Ardo, McCain, PepsiCo, SCA, Sodexo en Unilever Food Solutions. Met hun expertise willen zij de voedselverspilling aanpakken in de Foodservice sector - te beginnen in Europa. Het uiteindelijke doel van de IFWC is om andere bedrijven te inspireren en ze aan te zetten tot programma’s gericht op het tegengaan van voedselverspilling.

Dankzij de schaalgrootte kan de Foodservice markt een grote rol spelen in het tegengaan van voedselverspilling. Studies hebben aangetoond dat voedselverspilling voorkomt tijdens iedere fase van de keten, van productie tot consumptie. De gezamenlijke aanpak van het IFWC betrekt iedere partij in de keten en roept ze op om verantwoordelijkheid te nemen om wereldwijde voedselverspilling tegen te gaan.

Concrete acties

Er bestaan al verschillende organisaties en initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Het IFWC wil het verschil maken met een keten-overkoepelende aanpak. De focus zal daarbij liggen op concrete acties zodat de gezamenlijke impact zo groot mogelijk wordt. Het doel is om het beste van bestaande aanpakken samen te brengen, nieuwe elementen toe te voegen, en ze gezamenlijk toe te passen in de hele keten.

Pilot op scholen

Vanuit de coalitie loopt er op dit moment een pilot in een aantal scholen in verschillende landen binnen de Europese Unie. Daarbij wordt geïdentificeerd waar voedselverspilling voorkomt in de verschillende stappen van de keten om vervolgens efficiënte oplossingen te bedenken. Aan het eind van de keten wordt bewustwording van voedselverspilling gestimuleerd bij leerlingen en docenten.

Een laatste doel van de coalitie is om wetgeving te bekijken waar deze voedselverspilling tegengaat of juist niet. Er is op dit moment bijvoorbeeld geen uniforme wet in de Europese Unie die de aansprakelijkheid regelt tussen verstrekkers en ontvangers van voedseldonaties.

Lees ook:

Voedselverspilling verminderen vergt integrale aanpak (juni 2014)

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding

Altijd op de hoogte blijven?