Introductie SimplyOK certificatieschema

29 maart 2017

Het SimplyOK certificatieschema is gereed. Retailer Albert Heijn neemt dit schema als leidraad voor haar huismerkleveranciers. SimplyOK is voor bedrijven die het allergenenbeheersysteem willen verbeteren. Het certificatieschema van SimplyOK beoordeelt het allergenenbeheersysteem van een bedrijf in de praktijk. Het is geen 'vrij-van' keurmerk, maar biedt afnemers de waarborg van een gedegen onderbouwing.

Vermelding Allergenen

Bij toepassing van SimplyOK wordt de wettelijke verplichte vermelding van allergenen in de ingrediëntenopsomming aangevuld met een waarschuwing indien een écht risico op kruisbesmetting bestaat. Dit gebeurt aan de hand van het VITAL systeem. Wanneer een allergeen niet genoemd is als ingrediënt of bij de allergenenwaarschuwing dan is het veilig voor consumptie bij die allergie. Voedingsmiddelenbedrijven kunnen hun allergenenbeheersysteem laten toetsen via een audit waarbij het systeem in de praktijk beoordeeld wordt. Speciaal opgeleide auditoren voeren deze audit uit in aanvulling op een FSSC-, BRC- of IFS-audit.

Albert Heijn

Albert Heijn vraagt al enige tijd om een VITAL onderbouwing. Op basis hiervan wordt besloten of een waarschuwingszin van allergenen ‘kan sporen van ….bevatten’ op het etiket geplaatst wordt. Maart 2017 hebben zij een groot deel van de huismerkleveranciers aangeschreven. In deze brief verzoekt Albert Heijn de producenten het allergenenmanagement volgens de vijf pijlers op te stellen. Het SimplyOK certificatieschema en VITAL® zijn hierbij leidend, certificering is vooralsnog niet verplicht.

Stichting SimplyOK

SimplyOK is een stichting zonder winstoogmerk met als doel duidelijke, betrouwbare en volledige informatie over allergenen op de verpakking van voedingsmiddelen. Sinds 2013 heeft een team van stakeholders bestaande uit onder andere retail, industrie, wetenschap, medische specialisten, patiëntenorganisaties en certificerende instellingen gewerkt aan een certificatieschema met eisen aan allergenenbeheer bij voedingsmiddelenbedrijven. Belangrijke kenmerken zijn: toepasbaar voor elke organisatie, lage instapkosten en risicobeoordeling gebaseerd op het VITAL systeem. In de toekomst is een beeldmerk van SimplyOK beschikbaar voor bedrijven die de audit met succes hebben doorlopen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?