Is jouw faciliteit klaar voor de eiwittransitie?

soja

Beeld: Jing via Pixabay

Innovatieplatform Foodvalley NL introduceert de Facility Switch Quickscan, een vragenlijst voor voedselproducenten om na te gaan of hun faciliteit in potentie geschikt is voor een switch naar meer eiwitrijke en/of plantaardige producten.

Het aanbod van duurzaam geproduceerde ingrediënten en eindproducten kan de snel groeiende vraag naar plantaardige vlees- en zuivelvariaties amper bijhouden, meldt Foodvalley in het persbericht. Het Wageningse platform moedigt aan om op een andere manier te kijken naar de voedselverwerkende en producerende faciliteiten die nu al voorhanden zijn. Dit om een zogenoemde ‘protein gap’ te voorkomen.

Om precies te zijn gaat de kosteloze scan na of bestaande productieruimtes, -machines of -lijnen ook geschikt zijn voor de verwerking van eiwitrijke grondstoffen of de productie of verpakking van plantaardige producten. Als de faciliteit in potentie geschikt voor een switch, dan word je in contact gebracht met experts uit het Foodvalley netwerk die kunnen helpen bij het herontwerpen van productielijn, machine of fabriek en het concretiseren van de businesscase. 

De Facility Switch Quickscan is ontstaan uit een in 2020 uitgevoerde haalbaarheidsstudie, waarin Foodvalley bij haar leden naging of extruders, momenteel gebruikt voor de productie van ontbijtgranen, ook inzetbaar zijn voor texturering van veldbonen-, soja- of tarwe-eiwit, ofwel grondstoffen voor de productie van plantaardige variaties op vlees. De uitkomsten waren positief, aldus Foodvalley. Inmiddels werken ketenspelers als Codrico, MFH-Pulses en Griffith Foods aan het doorvoeren van deze facility switch. 

Gebruik van de Facility Switch Quickscan is kosteloos, meer informatie is te vinden op https://www.foodvalley.nl/facility-switch/.

 

Lees ook
Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Tijdens het jaarlijkse COV Meat Café op 3 november spraken vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans. De debatteerden over vragen als: Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rol speelt de prijs bij de consument? Kun je vlees en vervangers wel met elkaar vergelijken?

Nederland als wereldleider eiwittransitie met cellulaire agricultuur

Nederland als wereldleider eiwittransitie met cellulaire agricultuur

Het kabinet trekt miljoenen uit voor de eiwittransitie. Op 21 oktober meldt de minister van Economische Zaken en Klimaat in een kamerbrief dat 60 miljoen euro wordt toegekend aan het project Cellulaire Agricultuur. De investering is onderdeel van het Nationaal Groeifonds.

Belangrijke uitdagingen  in de eiwittransitie

Belangrijke uitdagingen in de eiwittransitie

Minder vlees, meer plantaardige eiwitten. En een circulair, duurzaam voedselsysteem dat beter is voor het milieu en waarmee we meer monden kunnen voeden. Was het maar zo eenvoudig. Welke uitdagingen zijn er in de eiwittransitie?

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren