Jaaroverzicht 2023 EVMI - deel 1

27 december 2023
De voedingsmiddelenindustrie is continu in beweging, en dat bracht in 2023 zowel kansen als de nodige uitdagingen met zich mee. Nu de laatste dagen van het jaar zijn aangebroken, is het tijd voor een terugblik naar 2023. 

Januari

kan-zonnebloem-melk-pixabay

De overheid stelde 26 miljoen euro beschikbaar voor biologische productie en consumptie. Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit presenteerde het actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’ aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van Wageningen University & Research bleek dat de biologische landbouw de afgelopen jaren is gegroeid. De vraag naar biologische melk nam toe omdat het prijsverschil ten opzichte van gewone melk de afgelopen periode kleiner is geworden.

RESPECTfarms deed onderzoek naar of het mogelijk is om op een duurzame manier vlees te produceren op boerderijen zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners werd in januari 2023 gestart met een haalbaarheidsstudie.

Daarnaast won Verstegen Spices & Sauces de EZK Energy Award 2022, lanceerde McCain Foods een nieuw programma voor regeneratieve landbouw in Nederland, en won Lidl’s biologische kaas met het 3 sterren Beter Leven-keurmerk de titel biologische product van het jaar.

Februari

Huismerken persbericht

Uit onderzoek van onderzoeksbureau MSI Consultants bleek dat Nederlandse consumenten trouw bleven kiezen voor boodschappen van huismerken. Uit de Nationale Keuzestress Monitor bleek dat de consument de kwaliteit en smaak minstens zo goed vinden als van een A-merk, voor een lagere prijs.  

Schouten Europe en Grassa gingen een samenwerking aan met als doel vleesvervangers ontwikkelen met eiwit uit gras. Graseiwit is een geschikt alternatief voor soja, een ingrediënt dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt.

Het RIVM meldde dat Nederlanders meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees eten. Volgens de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) eten Nederlanders meer plantaardige producten als groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten.

Daarnaast verdwenen de wegwerpzakjes voor groente en fruit uit de supermarkt, benoemde het kabinet een commissie voor verduurzaming industrie, en bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt niet gezond is. 

Maart

Groene Energie_Pixabay (© Pixabay)

BvA netwerk van merkleiders lanceerde de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil BvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.

Het kabinet introduceerde Nationaal Programma Verduurzaming Industrie. Hiermee wil de overheid meer regie nemen en zorgen voor meer samenhang tussen verschillende initiatieven.

Daarnaast verving Albert Heijn haar plastic broodclips voor papier, doneerde Lidl 1,3 miljoen porties groente en fruit aan voedselbanken, en meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat veel bedrijven hun allergeneninformatie niet goed op orde hebben.

April

Statiegeld op blik_foto: Statiegeld Nederland

Vanaf 1 april ging het nieuwe statiegeldsysteem voor blikjes in. De maatregel moet het zwerfafval terugdringen. Van de ingeleverde blikjes worden nieuwe verpakkingen gemaakt.

Er werd gewerkt aan een vernieuwend, koolstofarm tarwemeel voor de productie van brood en ander basisvoedsel. Dossche Mills, de Duitse agrarische handelsonderneming AGRAVIS Raiffeisen AG en de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI Global zijn deze samenwerking gestart om de milieu-impact van brood te verminderen.

Daarnaast bleken de melkchocolade-eitjes met Pasen nog steeds het meest populair, werd Fooditive de nieuwe vertegenwoordiger van de voedingsindustrie in de ruimte, en onderzocht de Nederlandse Aardappel Organisatie of de aardappel onder groente of fruit valt.

Mei

Rauw vlees met mes_pixabay (© Pixabay)

Overheden moeten meer aandacht geven aan de gezonde eigenschappen van dierlijke producten. Vlees, eieren en melk bevatten belangrijke voedingsstoffen die niet in plantaardige voeding zitten. Dat meldde Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in zijn rapport.

Een consortium bestaande uit verschillende onderzoeksorganisaties en bedrijven uit de voedselproductieketen, startte met onderzoek naar smaak- en textuurproblemen bij plantaardige voedingsmiddelen. Het doel van het onderzoek was om de eetervaring bij plantaardige vlees- en zuivelalternatieven te verbeteren.

Daarnaast publiceerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de slachthuismonitor over de eerste helft van 2022 en meldde ABN AMRO dat de productie van de levensmiddelenindustrie onder druk staat door de dalende vraag en toename van kosten.

Juni

Lepel met suiker (© Alexander Grey via Unsplash)

Juni startte met de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. Uit onderzoek bleek dat bijna de helft van de Nederlanders jaarlijks ongemerkt bijna 13 kilo meer suiker binnen krijgt dan ze zelf denken.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaf de Californische bedrijven Upside Foods en Good Meat toestemming om kweekvlees op de markt te brengen. Hiermee zijn de Verenigde Staten het tweede land ter wereld waar gekweekt kippenvlees op de markt komt.

De voedingsindustrie kan in 2035 vrij zijn van fossiele brandstoffen, bleek uit een nieuw verkenningsrapport van CE Delft. Om dat te bereiken is een snelle transitie naar elektrisch nodig.

Daarnaast bleek dat één op de drie Nederlanders informatie op etiketten van voedingsmiddelen onduidelijk vindt, kwam er een nieuwe cao voor de zoetwarenindustrie op tafel, en bracht Lidl de vleesvervangers onder de aandacht door zichtbaarheid en vindbaarheid te verhogen. 

Altijd op de hoogte blijven?