Kamp: 'Controles certificeerders soms onvoldoende'

minister Kamp

Controles van certificerende instellingen (CI's) zijn niet altijd van voldoende kwaliteit. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede kamer over certificering en toezicht. "Certificatie kan dus niet in de plaats van nalevingstoezicht en handhaving komen."

Aanleiding voor de Kamerbrief is een 'signaal' (rapport) van de NVWA, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie SZW over de relatie tussen toezicht en certificatie. Volgens de inspectiediensten zijn CI’s soms terughoudend in het nemen van maatregelen of sancties wanneer bedrijven de certificatie-eisen onvoldoende naleven. "Als mogelijke achtergrond hierbij wijzen de inspectiediensten erop dat CI’s commerciële partijen zijn: een CI wordt door een certificaathouder betaald voor het verkrijgen van het certificaat."

Kwaliteit onder druk

Daarnaast leiden ook economische omstandigheden ertoe dat de CI’s zo goedkoop mogelijk moeten werken, waardoor de kwaliteit van controles onder druk kan komen te staan. De inspectiediensten wijzen er bovendien op dat de informatie-uitwisseling tussen de toezichthoudende overheid en CI’s niet altijd voldoende is. Ook stellen zij dat certificatie niet geschikt is om fraude en andere malafide praktijken aan te pakken.

Toegevoegde waarde

Overigens concluderen de inspectiediensten ook dat certificatie bij het toezicht toegevoegde waarde kan hebben. Kamp onderschrijft die conclusie. "Zoals bedrijven verantwoordelijk zijn voor de naleving van wet- en regelgeving, zo zijn inspectiediensten verantwoordelijk voor het toezicht hierop. Wanneer bedrijven certificaten bezitten, houdt de verantwoordelijkheid van toezichthouders niet op. Wel kan dit een rol spelen bij het effectiever en efficiënter inrichten van het (risicogebaseerde) overheidstoezicht."

De inspectiediensten hebben gezamenlijk een aantal criteria geformuleerd die ze gebruiken voor het maken van afspraken met private partijen over aangepast toezicht op basis van certificatie.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
‘Laag veiligheidsbewustzijn bij Amsterdamse vleesverwerkers’

‘Laag veiligheidsbewustzijn bij Amsterdamse vleesverwerkers’

Bij vijf Amsterdamse vleesverwerkers heeft de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) misstanden vastgesteld op het gebied van veilig en eerlijk werken. Dat schrijft de Inspectie SZW.

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt. Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om...

Skal ‘geschokt’ maar wil verder nu niets zeggen over opgerakelde fipronilaffaire

Skal ‘geschokt’ maar wil verder nu niets zeggen over opgerakelde fipronilaffaire

Afgelopen weekend bracht Foodwatch naar buiten dat "bij ruim 60 biologische ei-bedrijven meer dan 15 soorten niet toegelaten ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt". Ondanks controles door certificeringsinstantie Skal. Binnen- en buitenlandse media brachten het nieuws prominent. Vandaag kwam Skal met een verklaring. De organisatie zegt...