KFC publiceert voortgangsrapport kippenwelzijn

kippen-hok-dierenwelzijn-unsplash

Fastfoodketen KFC publiceert een openbaar document waarin het verslag doet van haar pogingen om het kippenwelzijn in haar keten te verbeteren. Het bedrijf wil graag transparant en eerlijk zijn over de stappen die het onderneemt. Het geeft aan dat er nog “werk aan de winkel” is op een aantal gebieden.

Natuurlijk gedrag

In het beleid van KFC staat natuurlijk gedrag centraal. Het is bewezen dat dit leidt tot beter dierenwelzijn. Middels de European Chicken Commitment heeft KFC zich tot doel gesteld om in 2026 gebruik te maken van rassen die hogere welzijnsresultaten vertonen. Dit zijn rassen die minder snel groeien en dus beter natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Op dit moment is 2,10% van de kippen van een langzamer groeiend ras. KFC stelt dat “de overgang van rassen op deze schaal tijd vergt”. Een tweede voorwaarde voor natuurlijk gedrag is de de bezettingsdichtheid. Die mag maximaal 38 kg/m2 zijn volgens KFC richtlijnen. Kippen hebben voor de KFC een slachtgewicht van zo’n 2 kg. In 2019 had 5% van het aanbod een te hoge bezettingsgraad. Dit deel is uit het aanbod verwijderd. Het grootste deel, zo’n 80% had een bezettingsdichtheid van 33-38 kg/ m2. KFC heeft tot doel in 2026 een bezettingsgraad aan te houden van 30 kg/m2. Op dit moment geldt dat voor slechts 0,58% van de gevallen. Ter vergelijking: de richtlijn voor één ster in het Beter Leven keurmerk is 12 kippen per vierkante meter.

Aandoeningen

KFC controleert op verschillende aandoeningen. Het meest voorkomend is voetkussendermatitis, een ontsteking op de voetkussens waardoor de vogels niet normaal kunnen lopen. Dit kwam voor bij zo’n 35% van de kippen. Dit is een lichte daling ten opzichte van afgelopen jaren. Brandhak kwam voor bij zo’n 13% van het vee. Brandhak zijn plekken op de bovenbenen van vleeskuikens, veroorzaakt door ammoniak uit uitwerpselen. Dit is een stijging van 50% ten opzichte van vorig jaar. KFC noemt dit “een verontrustende trend”. Het sterftecijfer lag op 4 procent, wat het minst is van de afgelopen vijf jaar. KFC documenteert ook wat de percentages zijn in het toppercentiel van de leveranciers, opdat andere bedrijven kunnen leren van nuttige maatregelen. Zo was het percentage voetkussendermatitis bij het toppercentiel 15 procent. Ook in het geval van brandhak was het verschil tussen het gemiddelde en het toppercentiel groot. Slechts 1,13% in het toppercentiel had last van brandhak. Hieruit blijkt dat het goed mogelijk is om de prevalentie van verschillende aandoeningen te laten zakken.

Leveranciers

KFC West Europa heeft 41 leveranciers, waarvan er 20 gecontroleerd zijn door een onafhankelijk bedrijf. Als de controles omstandigheden aantroffen die als ‘vereiste actie’ worden aangemerkt, moeten leveranciers binnen 20 dagen een actieplan indienen. Niet-naleving van een van de kritieke controlepunten leidt tot een automatische onvoldoende voor de controle en een onmiddellijke schorsing uit de toeleveringsketen van KFC Western Europe. Twee leveranciers kregen in 2019 zo’n schorsing.

Bron: KFC

Lees ook
ACM: supermarktkip heeft beter leven dan in 2014

ACM: supermarktkip heeft beter leven dan in 2014

De ACM reflecteert in een nieuw rapport op de beslissing in 2015 om het ‘Kip van morgen’-plan niet goed te keuren. Het welzijn van supermarktkippen verbeterde ten opzichte van 2014. De ACM concludeert dat ook concurrentie kan leiden tot verduurzaming.

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...