‘Kijk naar zee voor oplossing wereldvoedselprobleem’

Voor de oplossing van het wereldvoedselprobleem wordt te veel naar de aarde gekeken en te weinig naar de zee. Dat zei de Amerikaan Rob Trice van The Mixing Bowl tijdens het congres Silicon Valley meets Food Valley.

Volgens hem liggen juist in zee veel mogelijkheden om de noodzakelijke wereldvoedselproductie op te voeren. Dit vanwege de aanwezige ruimte maar ook vanwege de gezonde voedingsstoffen die vissen en schelpdieren als voedselbron bieden. Hij ziet dan ook kansen voor nieuwe technologische initiatieven die focussen op seafood.

Trice is oprichter van The Mixing Bowl Hub, een platform dat innovatieve ondernemers in food, landbouw en IT met elkaar verbindt om nieuwe hightech-oplossingen voor de agrofood te vinden.

Agro-food-IT

Tijdens het congres op Papendal, voorafgaand aan de Food Valley Expo, ontmoetten ’s werelds oudste (agro-food) en jongste (IT) sector elkaar om ervaringen uit te wisselen. Ondernemers uit Californië en Nederland konden hun initiatieven pitchen op het snijvlak van agro-food- en IT-innovaties.

Trice noemde de sterke focus op R&D bij de pitchers opvallend. Wel vond hij dat het ook belangrijk is de wensen van de afnemers/gebruikers te kennen. Ook vroeg hij zich af waar de echte ‘disruptors’ in Nederland zijn. “De ondernemers die verstoren en ontwrichten en zo regels veranderen. Silicon Valley omarmt juist diegenen die afwijken van de norm.”

Lees ook:

Voedingsapps: het dilemma van data (23 oktober 2014)

Fresco: ‘Samenwerking intensiveren en beter communiceren' (23 oktober 2014)

Vissen op exotische rivierkreeft: maak van een last een lust (26 maart 2014)

Fresco: ‘Redesign’ dierlijke productie nodig (20 maart 2013)

‘Wereldvoedselvoorziening blijft tegenstrijdig'(4 september 2012)

Lees ook
FAO: forse stijging prijzen voedsel

FAO: forse stijging prijzen voedsel

Hoewel de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus de prijzen van grondstoffen voor levensmiddelen iets lijkt te laten dalen, maakte de FAO deze week bekend dat de prijzen van verschillende basisproducten sinds een jaar fors zijn gestegen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bereikte in november 2021 gemiddeld 134,4 punten, een stijging...

Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

Olam zoekt naar baanbrekend onderzoek rondom voedselzekerheid

Agrimultinational Olam is op zoek naar innovatieve, wetenschappelijke onderzoeksprojecten die een directe impact hebben op voedselzekerheid. In 2021 geeft het bedrijf voor de vierde keer de Olam Prize for Innovation in Food Secutiry weg, met een beurs van $75.000 voor het winnende project. In tegenstelling tot andere onderzoeksprijzen, moeten de deelnemers...

Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

Baltussen Konservenfabriek is de oudste conservenfabriek van Nederland. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar. Daarom organiseert Baltussen op 8 juni een jubileumevent voor relaties om kennis te delen over groenteteelt in de keten. Ook bracht het bedrijf een gefilmd bedrijfsportret uit: ‘Al het goede zit vanbinnen.’   “Samenwerken met anderen is voor...