Koelverpakking, babyvoeding en onttrosser druiven genomineerd voor Food Valley Award

WAGENINGEN - De draagbare, koelverpakking voor champagneflessen van PaperFoam en Veuve Clicquot, de verse babyvoeding van Pit-Foodconcepts en de automatische druivenonttrosser van JFPT/ foodlife zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2014.

Dat heeft de onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award onder leiding van Jan Maat, algemeen directeur TI Food and Nutrition, bekend gemaakt.

Van alle aanmeldingen scoorden de drie genomineerden het hoogst op innovativiteit en economische haalbaarheid. Tijdens de Food Valley Expo op donderdag 23 oktober 2014 in Congrescentrum Papendal in Arnhem wordt de winnaar bekend gemaakt.

Cadeauverpakking

PaperFoam uit Barneveld ontwikkelde een milieuvriendelijke verpakking op basis van geschuimd zetmeel. De verpakking, die in opdracht en samen met de Franse champagnefabrikant Veuve Clicquot is ontwikkeld, combineert een koelende functie met een aantrekkelijk design. Dankzij het geschuimde karakter houdt de verpakking de inhoud van de fles, in dit geval champagne, ongeveer twee uur koel. Het ontwerp is eenvoudig en bestaat uit twee delen met een papierwikkel.

Voor de ontwikkeling van de innovatie heeft een aantal partijen nauw met elkaar samengewerkt. Er moest met name een oplossing worden gevonden voor het voorkomen van het plakken van de zetmeelverpakking aan een koude fles, die vochtig wordt door condensatie.

Verse babyvoeding

Het concept voor verse, gepascaliseerde babyvoeding van Pit-Foodconcepts uit Sint Oedenrode speelt in op een aantal belangrijke trends zoals aandacht voor vers, gemak en gezondheid. De nieuwe babyvoeding Pienter maakt het mogelijk om kinderen vanaf heel jonge leeftijd een gezonde maaltijd aan te bieden en om hen te leren wennen aan pure en natuurlijke geuren, smaken, kleuren en structuren.

De ingrediënten worden afzonderlijk van elkaar gepresenteerd. Deze babyvoeding is makkelijk in gebruik en biedt drukbezette ouders een koelvers kant-en-klaar alternatief. Pienter is bestemd voor kinderen binnen de leeftijdscategorieën zes, acht, tien en twaalf maanden.

Pienter wordt bereid met behulp van pascalisatie. Hierbij worden de voedingsmiddelen onder zeer hoge druk bereid waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen. De geur, smaak, kleur en structuur blijven zo optimaal behouden en de vitamines en mineralen blijven intact.

Onttrossen druiven

De Pluckr is een machine die in staat is om volledig geautomatiseerd druiven te onttrossen. De machine is ontwikkeld door JFPT/foodlife uit Zwolle en TOP uit Wageningen. Verschillende technologieën zijn in de machine gecombineerd. De Pluckr haalt door ultrasone trillingen druiven onbeschadigd los van hun tros waarna de vruchten vanaf minimale hoogte op een lopende band belanden. De druiven kunnen hierna met behulp van een nieuwe technologie worden verpakt. De nieuwe werkwijze verlengt de houdbaarheid van de druiven tot vier weken.

Lees ook:

Slimme sensortag wint Food Valley Award (24 oktober 2013)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 
Lees ook

Van Dam: '8,5 miljoen subsidie voor innovaties'

Het kabinet stelt 8 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor hightech innovaties. Bovendien komt er 500.000 euro voor ‘start-up accelarators’, die start-ups gaan ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag tijdens de Food Valley Expo bekendgemaakt. De 8 miljoen euro voor hightech innovaties moet zorgen dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie duurzamer kan produceren en toonaangevend blijft. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven een vergelijkbaar bedrag. Van Dam: "De Nederlandse landbouw staat...

'Te pletter geschrokken van voedselverspilling'

Q-Point won de Food Valley Award met het project tegen voedselverspilling dat als eerste werd toegepast bij Burgers' Zoo. Het idee kwam om verspilling aan te pakken kwam van de werkvloer bij de dierentuin. “Eén van de koks stelde vast hoeveel we op jaarbasis weggooien. We zijn ons te pletter geschrokken", vertelt directeur Alex van Hooff van Burgers' Zoo. Voedselverspilling stuit Van Hooff tegen de borst omdat Burgers' Zoo zich juist richt op natuurbescherming. "Er is een tekort aan voedsel in de wereld en er is veel land nodig om voedsel te produceren. Wij zijn betrokken bij projecten om internationaal...

Scelta genomineerd voor Food Valley Award

De Scelta Taste Accelerator van Scelta Mushrooms, de aanpak van Q-Point tegen voedselverspilling in de horeca en SensorSpots non-invasieve zuurstofmeting voor verpakkingen zijn genomineerd voor de Food Valley Award 2016. Dat heeft de vakjury van de Food Valley Award bekendgemaakt.  Scelta Mushrooms heeft de Scelta Taste Accelerator ontwikkeld: een reeks natuurlijke smaakversterkers die de perceptie van een zoute smaak in voedingsmiddelen verhoogt zonder zout toe te voegen. De reeks biedt een clean label alternatief voor monosodiumglutamaat (MSG of E621) en gistextract en maakt tot 50 procent zoutreductie...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren