Lagere kans op kanker bij biologisch eten, volgens onderzoek

fruit-1004887_1280

Frans onderzoek wijst uit dat mensen die biologisch eten minder kans hebben om kanker te krijgen, zo meldt het NRC. De resultaten zijn echter meteen omstreden.

Het onderzoek onder ongeveer 69.000 mensen in Frankrijk loopt inmiddels bijna vijf jaar. Op maandag 22 oktober werden de eerste resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke journal JAMA Internal Medicine. Daarin trekken de onderzoekers de voorzichtige conclusie dat biologische voeding samenhangt met een dalende kans op kanker. Dat zou te wijden zijn aan de kankerverwekkende stoffen in pesticiden. Van het kwart mensen dat het meest biologisch at kreeg 1,59 procent kanker, bij het kwart die het minst biologisch at was dat 2,18 procent.

Geen bewijs

Toch is dit nog geen bewijs. In het commentaar op de studie dat ook in JAMA Internal Medicine verscheen, wijzen verschillende voeding- en kankerexperts erop dat het onderzoek nog maar een korte follow-up heeft terwijl het lang duurt voordat kanker zich manifesteert. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt bovendien op 44 jaar, terwijl veel mensen pas later kanker krijgen.

Volgens de commentatoren zijn andere factoren belangrijker bij het verminderen van de kans op kanker, zoals genoeg bewegen en het eten van veel volkoren producten, groente en fruit. Zij zijn bang dat consumenten vanwege de prijs van biologische producten minder groente en fruit gaan eten om pesticiden te mijden.

Bron: NRC

Lees ook
Biologische onzin

Biologische onzin

Erwin Boutsma speurt in de supermarkt fanatiek naar ‘biologische’ keurmerken op de verpakking van groenten en fruit: 'Niet omdat ik die producten wíl, maar omdat ik ze juist níet wil.' Het CBS becijferde in mei dat in 2018 op 0,7 % van het Nederlandse landbouwareaal aan biologische akkerbouw werd gedaan, een...

Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde deze week een rapport over sporen van bestrijdingsmiddelen in voedselproducten. In 2017 analyseerden nationale autoriteiten binnen de EU ongeveer 88.000 voedingsmiddelen op zulke residuen. Conclusie: het aantal overschrijdingen is iets gestegen, van 3,8% in 2016 naar 4,1% in 2017. Dat heeft...

De 'misstanden' bij bioboeren: hoe ernstig is het?

De 'misstanden' bij bioboeren: hoe ernstig is het?

Flink wat biologische producten in de supermarkt voldoen niet aan de eisen voor biologisch voedsel. Dat meldde RTL nieuws deze week. Een op de tien biologische boeren zou zich niet aan de regels houden. Het nieuws verspreidde zich snel via andere media. Is het echt zo ernstig gesteld met de biologische sector?