Limburgs onderzoek naar innovatieve groenten

plant onderzoek

Beeld: CHUTTERSNAP via Unsplash

De groentezadendivisie van BASF gaat in 2021 samenwerken met de Universiteit Maastricht (UM) in het Brightlands Future of Farming Institute (BFFI). De partijen willen groenten kunnen leveren met optimale eigenschappen voor de consument, zoals smaak en gezondheid.

BASF en UM gaan daarom duurzame productiesystemen in interactie met plantengenetica bestuderen. De focus ligt daarbij op plant functional genomics, plant envirogenetics en circulaire tuinbouwsystemen.

"We hebben een diep inzicht nodig over hoe de genetische samenstelling van groenten zich verhoudt tot het milieu en hoe we dit kunnen beïnvloeden", zegt Andreas Sewing, Vice-President Research & Development van BASF's groentezadenbedrijf in het persbericht van de UM. "Zoals met veel technische en wetenschappelijke vragen kan dit alleen in een multidisciplinaire onderzoeksomgeving." Thomas Cleij, decaan van de Faculty of Science and Engineering: "Door de combinatie van plantkunde en technologie zal het instituut de innovatiekracht van de regio verder vergroten en bijdragen aan de technologische innovaties die nodig zijn."

De partijen dragen op deze manier bij aan het vinden van antwoorden op grote maatschappelijke vraagstukken in de agrofoodsector. Er moeten bijvoorbeeld innovatieve oplossingen komen om de wereldbevolking ook in 2050 op een gezonde, veilige en duurzame manier te voeden, aldus het persbericht.

Het groentezadenbedrijf van BASF werd op 1 januari 2020 aandeelhouder van de Brightlands Campus Greenport Venlo, waar het aankomende onderzoek ook plaats zal vinden. Op de campus vind je zo'n 70 start-ups, scale-ups en gevestigde bedrijven die allemaal te maken hebben met gezond en veilig voedsel, toekomstige landbouw en de bio-circularie economie.

Lees ook
Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica.

Meer consumenten kopen biologisch

Meer consumenten kopen biologisch

Consumenten kopen vaker biologisch. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen in 2020 steeg met 7 procent. Dat meldt brancheorganisatie Bionext met een persbericht.

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Vleesvervangers zijn niet altijd een volwaardig alternatief voor vlees. Naast ongezond hebben sommigen een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat concludeert de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop in een onderzoek naar vleesvervangers.