Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

kaas

Foto: Lena Kudryavtseva via Unsplash

Wetenschapper Marjon Wells-Bennik, aangesloten bij NIZO, ontwikkelde een model dat voorspelt of bepaalde soorten kaas de groei van de bacterie Listeria monocytogenes ondersteunen.

Producenten moeten bij kant-en-klare producten kunnen beoordelen of deze de groei van de pathogene Listeria-bacterie remmen of juist bevorderen. Listeria monocytogenes veroorzaakt namelijk listeriose, is in staat te groeien bij koelkasttemperaturen en kan biofilms vormen, wat de beheersing van deze ziekteverwekker moeilijk maakt voor de voedingsindustrie. De bacterie komt voor in (rauwe) melk en kan overleven in bepaalde soorten zachte kaas.

Marjon Wells-Bennik, wetenschapper op het gebied van voedselveiligheid en verbonden aan NIZO food research, presenteerde het voorspellende model tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Association for Food Protection. Het model brengt een kritische rol voor ongedissocieerd melkzuur aan het licht. Als er genoeg van aanwezig is in de kaassoort, zoals in gouda, feta of cheddar, hoef je geen groei te verwachten.

Dat is anders voor zachte kazen, vooral als ze gemaakt zijn met rauwe melk. Met behulp van berekeningen voorspelde Wells-Bennik succesvol de groeisnelheid van de bacterie in deze kazen. In haar presentatie zegt de wetenschapper dat het model bovendien kan worden uitgebreid naar kazen met andere antimicrobiële factoren zoals azijnzuur en propionzuur.

Lees ook

Mogelijk Listeria in vleesproducten Deen

De Duitse biefstuk, Tartaar (XL) en diverse soorten Filet Americain van Deen Supermarkten zijn mogelijk besmet met listeria, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Consumptie kan maag- en darmklachten opleveren en schadelijk zijn voor de gezondheid. De voedselwaakhond stuurt daarom een veiligheidswaarschuwing uit. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen het meeste risico om ziek te worden. Wie deze rundvleesproducten van Deen in huis heeft kan die het beste terugbrengen naar de winkel. Gemalen vlees is kwetsbaarder...

FrieslandCampina neemt activiteiten Best Cheese Holland over

FrieslandCampina neemt activiteiten Best Cheese Holland over

Koninklijke FrieslandCampina N.V. breidt haar kaasactiviteiten uit met de overname Best Cheese Holland. Met de overname krijgt de divisie Consumer Dairy de merken Parrano en Tjiezi. Hiermee kan de zuivelcoöperatie beter inspelen op de consumentenbehoefte om meer te koken met kaas en de toenemende vraag naar zuivelsnacks in de vorm van zuiveldippers....

FrieslandCampina lijdt dit half jaar €150 miljoen verlies op ‘basiszuivel’

FrieslandCampina lijdt dit half jaar €150 miljoen verlies op ‘basiszuivel’

De divisie Dairy Essentials van zuivelbedrijf FrieslandCampina maakte over het eerste half jaar van 2018 een verlies van €150 miljoen, schrijft Boerderij. Dairy Essentials omvat mageremelkpoeder, kaas en boter ('basiszuivel'). Grote boosdoener is de lage prijs voor mageremelkpoeder, die de opbrengst van de mix van basiszuivelproducten drukt in relatie...