Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

kaas

Foto: Lena Kudryavtseva via Unsplash

Wetenschapper Marjon Wells-Bennik, aangesloten bij NIZO, ontwikkelde een model dat voorspelt of bepaalde soorten kaas de groei van de bacterie Listeria monocytogenes ondersteunen.

Producenten moeten bij kant-en-klare producten kunnen beoordelen of deze de groei van de pathogene Listeria-bacterie remmen of juist bevorderen. Listeria monocytogenes veroorzaakt namelijk listeriose, is in staat te groeien bij koelkasttemperaturen en kan biofilms vormen, wat de beheersing van deze ziekteverwekker moeilijk maakt voor de voedingsindustrie. De bacterie komt voor in (rauwe) melk en kan overleven in bepaalde soorten zachte kaas.

Marjon Wells-Bennik, wetenschapper op het gebied van voedselveiligheid en verbonden aan NIZO food research, presenteerde het voorspellende model tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Association for Food Protection. Het model brengt een kritische rol voor ongedissocieerd melkzuur aan het licht. Als er genoeg van aanwezig is in de kaassoort, zoals in gouda, feta of cheddar, hoef je geen groei te verwachten.

Dat is anders voor zachte kazen, vooral als ze gemaakt zijn met rauwe melk. Met behulp van berekeningen voorspelde Wells-Bennik succesvol de groeisnelheid van de bacterie in deze kazen. In haar presentatie zegt de wetenschapper dat het model bovendien kan worden uitgebreid naar kazen met andere antimicrobiële factoren zoals azijnzuur en propionzuur.

Lees ook
Listeria bacterie aangetroffen in tartaar

Listeria bacterie aangetroffen in tartaar

Bij de supermarkten Dirk van den Broek en Dekamarkt is de listeria bacterie aangetroffen in de tartaar. Beide supermarkten halen de producten terug en roepen klanten op om het product niet te consumeren. Consumptie kan een gevaar vormen voor de gezondheid, met name bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Dirk van den...

Nederlanders hebben geen kaas gegeten van kaas

Nederlanders hebben geen kaas gegeten van kaas

Nederlanders eten ongeveer 17 kilo kaas per jaar. Voor de helft van de Nederlanders is kaas een belangrijk voedingsmiddel en een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Maar de kennis van kaas is in Nederland onder de maat. Dat blijkt uit een onafhankelijk marktonderzoeksbureau van PanelWizard in opdracht van Maaslander, onderdeel van Westland Kaas. Maaslander...

Oorzaak van ‘ergste listeria-uitbraak ooit’ blijkt boterhamworst

Oorzaak van ‘ergste listeria-uitbraak ooit’ blijkt boterhamworst

Zuid-Afrika is getroffen door de grootste listeria-uitbraak ooit, meldt de NOS. De vorig jaar aan het licht gekomen uitbraak besmette al bijna 1.000 mensen en zou 180 mensen het leven hebben gekost. Volgens de Zuid-Afrikaanse overheid is de polony, een soort boterhamworst, van vleesverwerker Enterprise Foods de bron van de listeria-infecties. Het advies...