Marketing

Miljoenenboete voor champignonbedrijven

evmi-champignons

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft Prochamp en Bonduelle een boete van in totaal 32,2 miljoen euro opgelegd. Een derde champignonconserven-producent (Lutèce) kreeg geen boete, omdat deze het bestaan van het kartel aan de EC had onthuld.

De 3 hadden een jaar lang een kartel dat in Europa prijzen coördineerde en klanten verdeelde. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Het Franse Bonduelle kreeg de hoogste boete opgelegd, namelijk 30,2 miljoen euro. Het Nederlandse Prochamp kreeg 2,0 miljoen euro boete. Het eveneens Nederlandse Lutèce ontliep een boete van 20,7 miljoen euro omdat het bedrijf het bestaan van het kartel had onthuld.

Prochamp zag haar geldboete verminderen met 30 procent, omdat het bedrijf meewerkte aan het onderzoek. Ook zijn de geldboeten nog eens met 10 procent verlaagd omdat alle 3 de bedrijven hun deelname aan het kartel en hun aansprakelijkheid in dit verband erkenden. (In de nu gemelde bedragen zijn de verlagingen al doorgevoerd.)

Prijsdalingen tegengaan

Het kartel ging om het verkopen van huismerk champignonconserven via tenders bij detailhandelaren en groothandelaren, zoals cateraars.

Doel van het kartel was, de marktaandelen van de betrokken bedrijven te stabiliseren en prijsdalingen tegen te gaan. Hiervoor werd vertrouwelijke informatie over tenders uitgewisseld. Ook stelden ze minimumprijzen vast, spraken ze volumedoelstellingen af en verdeelden ze afnemers onder elkaar.

Het kartel liep sinds 1 september 2010 en duurde bij Lutèce tot 22 december 2011 en bij Prochamp en Bonduelle tot 28 februari 2012.

Voor hetzelfde onderzoek is eveneens een procedure gestart tegen Riberebro. Dit onderzoek loopt nog.

Lees ook:

FrieslandCampina betrokken bij Roemeens onderzoek naar zuivelkartel (22 juli 2013)

Commissie onderzoekt suikerkartel (17 mei 2013)

Meneba beboet om meelkartel België ()

Boete voor Duits chocoladekartel (
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *