Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 4 op de 10 (42%) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 47%. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA

In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen. Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57% kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52% denkt dat kweekvlees beter is voor het milieu.

Prijs

39% van de ondervraagden zegt kweekvlees te zullen kopen als het niet duurder is dan vlees van geslachte dieren. 24% is bereid om tot 10% meer te betalen voor kweekvlees. Dat de prijs een belangrijke factor is, ontdekten vorig jaar ook al Zwitserse wetenschappers. Zolang kweekvlees duurder blijft dan regulier vlees, zal het vooral een nicheproduct blijven voor consumenten die dierenwelzijn en ecologie voorop zetten, klonkt het destijds.

Toekomst

In 2013 werd de eerste, buitengewoon kostbare kweekvleesburger als een proof of concept gemaakt. Sindsdien zijn producenten zoals de Nederlandse Mosa Meat (makers van de eerste kweekvleesburger) druk bezig met het ontwikkelen van kweekvlees voor consumenten. Mosa Meat en het Amerikaanse Memphis Meats willen hun eerste producten op de markt brengen vanaf 2021. Eerst zullen ze de producten op kleine schaal verkopen. Het kweekvlees zal vanaf 2025 beschikbaar zijn in de grote distributie.

Bron: Foodlog

Meer over
Lees ook
Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt. Sinds het eerste kweekvleespatent in 1999 zijn er veel technologische ontwikkelingen...

Kweekvlees  binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees zou in de komende twee jaar in de handel verkrijgbaar kunnen zijn, stelt Mark Post, oprichter van Mosa Meat, tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Het is Europa's eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees.

MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

De vleesproductie levert een grote bijdrage aan de klimaatverandering. Er moet dus iets gebeuren. Dit vindt het bedrijf MOSA Meat in Maastricht ook. CEO Peter Verstrate vertelt meer over het realiseren van het ‘kweekvlees’. Slechte invloed Vlees heeft niet alleen een slechte invloed op de klimaatverandering, ook vergroten we met het consumeren...