Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Kweekvlees burger

Meer dan 4 op de 10 (42%) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 47%. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA

In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen. Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57% kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52% denkt dat kweekvlees beter is voor het milieu.

Prijs

39% van de ondervraagden zegt kweekvlees te zullen kopen als het niet duurder is dan vlees van geslachte dieren. 24% is bereid om tot 10% meer te betalen voor kweekvlees. Dat de prijs een belangrijke factor is, ontdekten vorig jaar ook al Zwitserse wetenschappers. Zolang kweekvlees duurder blijft dan regulier vlees, zal het vooral een nicheproduct blijven voor consumenten die dierenwelzijn en ecologie voorop zetten, klonkt het destijds.

Toekomst

In 2013 werd de eerste, buitengewoon kostbare kweekvleesburger als een proof of concept gemaakt. Sindsdien zijn producenten zoals de Nederlandse Mosa Meat (makers van de eerste kweekvleesburger) druk bezig met het ontwikkelen van kweekvlees voor consumenten. Mosa Meat en het Amerikaanse Memphis Meats willen hun eerste producten op de markt brengen vanaf 2021. Eerst zullen ze de producten op kleine schaal verkopen. Het kweekvlees zal vanaf 2025 beschikbaar zijn in de grote distributie.

Bron: Foodlog

Meer over
Lees ook
Kweekvlees  binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees zou in de komende twee jaar in de handel verkrijgbaar kunnen zijn, stelt Mark Post, oprichter van Mosa Meat, tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Het is Europa's eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees.

MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

De vleesproductie levert een grote bijdrage aan de klimaatverandering. Er moet dus iets gebeuren. Dit vindt het bedrijf MOSA Meat in Maastricht ook. CEO Peter Verstrate vertelt meer over het realiseren van het ‘kweekvlees’. Slechte invloed Vlees heeft niet alleen een slechte invloed op de klimaatverandering, ook vergroten we met het consumeren...

De haken en ogen van kweekvlees

De haken en ogen van kweekvlees

Paul Riteco van restaurant D’Swarte Walvis in Zaandam was van plan om dit jaar voor nieuwsgierigen bij wijze van experiment eendenkweekvlees van de Amerikaanse startup Just op het menu te zetten. Daar stak de NVWA een stokje voor: het vlees moest verzegeld in de vriescel blijven. Een anticlimax, een kleine vijf jaar na de lancering van de eerste hamburger...