Meer groene investeringen komen in aanmerking voor VEKI-subsidie

31 juli 2023 Redactie Food Pexels

Via de regeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) kunnen individuele ondernemingen subsidie aanvragen voor CO2-besparende maatregelen. Vanaf nu worden ook initiatieven voor de circulaire economie, waterstofgebruik en specifieke warmte-infrastructuur gestimuleerd. 

De VEKI-subsidie is beschikbaar voor investeringen in CO2-besparende apparaten, systemen of technieken die klaar zijn voor de markt. Hieronder vielen al energie-efficiëntie, recycling en hergebruik van afval en lokale infrastructuur. De regeling is nu uitgebreid voor meer groene investeringen.

Circulaire economie

Een toevoeging aan de VEKI is de ondersteuning voor circulaire economieprojecten. Naast initiatieven voor recycling en hergebruik van afval van derden, is nu ook recycling en hergebruik van eigen afval mogelijk. Ook ondersteunt de VEKI de vervanging van primaire grondstoffen door secundaire (hergebruikte, teruggewonnen of gerecyclede) grondstoffen.

Waterstof en warmte-infrastructuur

Ook ondernemingen die willen investeren in installaties, apparatuur en machines die waterstof gebruiken kunnen zich indienen voor de regeling. Daarnaast worden ook projecten voor specifieke warmte-infrastructuur financieel ondersteund. Het gaat hierbij om bewezen systemen of technieken die CO2-reductie realiseren. Voor pilotprojecten kan subsidie aangevraagd worden uit de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie.

De VEKI kan aangevraagd worden tot 9 januari 2024, 17.00 uur.

Bron: RVO

Altijd op de hoogte blijven?