Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

agriculture-landbouw-pesticiden-glysofaat

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde deze week een rapport over sporen van bestrijdingsmiddelen in voedselproducten. In 2017 analyseerden nationale autoriteiten binnen de EU ongeveer 88.000 voedingsmiddelen op zulke residuen. Conclusie: het aantal overschrijdingen is iets gestegen, van 3,8% in 2016 naar 4,1% in 2017. Dat heeft vooral te maken met de oorsprong van de geteste voedingsmiddelen.

EFSA verklaart de toename door het hogere aantal tests dat werd gedaan op voedselproducten uit landen buiten de EU waar in het verleden al problemen waren gesignaleerd. Zulke specifieke controles werden in 2017 twee keer zo veel uitgevoerd als in 2016. 64,4% van de monsters kwam uit lidstaten, plus IJsland en Noorwegen. 28,8% was geïmporteerd uit derde landen. Bij 6,9% was de oorsprong onbekend. Voedsel uit Europa scoort beter op bestrijdingsmiddelen dan importproducten. Slechts 2,6% van de Europese voedingsmiddelen overschreed de limiet voor residuen van bestrijdingsmiddelen. Bij geïmporteerde producten van buiten Europa was dat 7,6%.

Lees ook
Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Foodwatch heeft voedselproducent Dr. Oetker opgeroepen om te stoppen met het gebruik van de kleurstof titaniumdioxide (E171) in hun producten. De voedselwaakhond zegt de omstreden nanodeeltjes van de stof in producten van Dr. Oetker te hebben aangetroffen. Titaniumdioxide is een e-nummer dat steeds meer onder vuur ligt. De witte kleurstof wordt onder...

Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

De vergunning van het chemische gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos wordt zeer waarschijnlijk niet verlengd. Dat schreef de European Food Safety Authority (EFSA) afgelopen vrijdag in een persbericht op zijn website.

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...