Meer residuen van pesticiden in voedsel van buiten EU

agriculture-landbouw-pesticiden-glysofaat

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA publiceerde deze week een rapport over sporen van bestrijdingsmiddelen in voedselproducten. In 2017 analyseerden nationale autoriteiten binnen de EU ongeveer 88.000 voedingsmiddelen op zulke residuen. Conclusie: het aantal overschrijdingen is iets gestegen, van 3,8% in 2016 naar 4,1% in 2017. Dat heeft vooral te maken met de oorsprong van de geteste voedingsmiddelen.

EFSA verklaart de toename door het hogere aantal tests dat werd gedaan op voedselproducten uit landen buiten de EU waar in het verleden al problemen waren gesignaleerd. Zulke specifieke controles werden in 2017 twee keer zo veel uitgevoerd als in 2016. 64,4% van de monsters kwam uit lidstaten, plus IJsland en Noorwegen. 28,8% was geïmporteerd uit derde landen. Bij 6,9% was de oorsprong onbekend. Voedsel uit Europa scoort beter op bestrijdingsmiddelen dan importproducten. Slechts 2,6% van de Europese voedingsmiddelen overschreed de limiet voor residuen van bestrijdingsmiddelen. Bij geïmporteerde producten van buiten Europa was dat 7,6%.

Lees ook
EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

In 2030 moet het gebruik van pesticiden in Europa met de helft omlaag en moet er veel minder kunstmest worden gebruikt. Ook moet een kwart van alle landbouw biologisch zijn. Dat staat in de nieuwe Europese ‘From farm to fork’-strategie die Eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen woensdag 20 mei presenteerde. De Europese Commissie wil...

Strengere controle op bonen uit Kenia

Strengere controle op bonen uit Kenia

Vooral in groente en fruit van buiten Europa wordt de limiet voor resten van pesticiden nog vaak overschreden. Dat blijkt uit steekproeven die de NVWA in 2017 en 2018 op producten uitvoerde. Strengere controles hebben echter wel effect, meldt de autoriteit. In Europese producten worden weinig overschrijdingen geconstateerd. Bij onderzoek dat de NVWA...

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...