Meer toezicht Skal op verkoop biologische producten

biologisch keurmerk

Vanaf 1 januari 2021 gaat Skal meer toezicht houden op de verkoop van biologische producten bij winkels en verkooppunten. "Skal Biocontrole, verantwoordelijk voor het toezicht op de biologische productieregels, ondersteunt de verkooppunten bij het in praktijk brengen van de huidige eisen en de mogelijke certificatieplicht die hierop volgt", meldt de organisatie op de website.

Volgens de Europese regelgeving moeten ook verkooppunten van biologische producten aan de certificatieplicht voldoen. Deze geldt al voor agrarische, verwerkende en de logistieke bedrijven in de biologische keten. Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit heeft Skal Biocontrole aangewezen om deze certificatie in de praktijk te brengen en toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving.

Handelingen met biologische producten

Skal gaat toezien op de certificatie van verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren, zoals snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die dergelijke handelingen uitvoeren krijgen meer controle van Skal. "Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument", aldus de organisatie.

Certificatiecheck

Met de door Skal ontwikkelde Certificatiecheck kunnen ondernemers nagaan of hun verkooppunt onder de certificatieplicht valt. Voor verkooppunten die alleen voorverpakte biologische producten verkopen, is certificatie niet altijd verplicht. Verkooppunten die gecertificeerd moeten worden, kunnen zich vanaf november aanmelden voor certificatie. Voor de grotere winkelketens geldt dat dit centraal gebeurt.

“Wij willen de implementatie van deze certificatieplicht zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen”, zegt Nicolette Klijnhout, directeur van Skal. “Nog niet alle informatie is op dit moment bekend. Daarom gaan we ondernemers in deze branche de komende tijd stap voor stap meenemen en informeren.”

Lees ook
Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

Conclusies onderzoek naar gezondheid biologische kippen onder druk aangepast

In 2005-2007 liep in Nederland een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van biologische kippen. In televisieprogramma Zembla vertelde de toenmalig onderzoeksleider dat ze onder druk de resultaten aanpaste. Uit het onderzoek zouden aanwijzingen blijken dat biologisch voedsel gezonder is, maar de officiële conclusie was dat er geen conclusie mogelijk...

Bionext presenteert tienpuntenplan en trendrapport aan minister Schouten

Bionext presenteert tienpuntenplan en trendrapport aan minister Schouten

Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw, overhandigt het trendrapport over 2019 aan minister Schouten. Daarnaast presenteert de organisatie tien voorstellen die de biologische landbouw in Nederland moet helpen groeien.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.