'Mensen met hoge bloeddruk prefereren zouter'

SAO PAULO - Mensen die een verhoogde bloeddruk hebben, houden vaker van zoutere voedingsmiddelen. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Sao Paolo.

Voor het onderzoek werden 118 proefpersonen over 4 groepen verdeeld. In 2 van deze groepen zaten dertigers met of zonder hoge bloeddruk. De andere groepen bestonden uit 70-plussers, met of zonder hoge bloeddruk.

Ze mochten allemaal 3 soorten brood proeven die verschillende gehalten zout bevatten: sommige broden waren veel zouter dan de andere. Dat meldt Nu.nl

De oudere gezonde proefpersonen vonden het gemiddeld zoute brood het lekkerst, de jonge gezonde proefpersonen kozen voor het minst zoute brood. Geen van de gezonde deelnemers had een voorkeur voor het zoute brood.

Bij de mensen met een verhoogde bloeddruk van beide leeftijdsgroepen was het zoutste brood favoriet.

Kruiden

2 weken later mochten de deelnemers weer broden proeven, maar dit keer waren ze gekruid met oregano en zout. Dat zorgde ervoor dat hun smaak verschoof: alle proefpersonen kozen voor minder zoute broden dan bij het vorige experiment.

Het onderzoeksteam concludeert dat mensen met een verhoogde bloeddruk een voorkeur hebben voor zouter eten. Voedsel op smaak maken met kruiden, zoals oregano zou een gezond alternatief kunnen zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Hypertension in New York.

Lees ook:

Consument heeft geen flauw benul van zoutconsumptie (14 maart 2014)

Meer over
Lees ook
Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten veel zout, gemiddeld bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark in opdracht van de Nierstichting.

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

Na tien jaar onderzoek heeft de Europese voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) referentie-innames gepubliceerd voor natrium en chloride. Volwassenen kunnen volgens de onderzoekers het beste 2 gram natrium en 3,1 gram chloride consumeren per dag. Daarmee komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout uit op zo’n 5 gram, een grammetje...