'Migratie minerale oliën vormt risico'

BERLIJN - Migratie van minerale oliën uit gerecycled papier en karton in voedingsmiddelen moet onmiddellijk worden geminimaliseerd. Ze vormen mogelijk een risico voor de gezondheid, stelt stelt het Duitse Instituut voor Risicoanalyse (BfR).

Het BfR reageert daarmee op Zwitsers onderzoek waaruit blijkt dat inkt van gercyclede kranten die zijn verwerkt in food-verpakkingen kan migreren naar het product. Volgens het BfR hebben dierstudies uitgewezen dat minerale oliën in het lichaam worden opgeslagen en schade kunnen toebrengen aan lever, hartkleppen en lymfeklieren.

De Zwitserse onderzoekers kochten in Duitsland 119 producten, waaronder ontbijtgranen, pasta en rijst. Ze waren gemiddeld 2 tot 3 maanden oud en konden nog lang worden bewaard. In het overgrote deel werden minerale oliën aangetroffen.

De onderzoekers constateerden dat in het product de norm voor minerale verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) van 0,6 milligram per kilo, die als veilig wordt beschouwd, veelvuldig met een factor 10 tot 100 werd overschreden. Bovendien werd een gehalte van 10 milligram per kilo aan minerale aromatische koolwaterstoffen (MOAH) aangetroffen. Voor die stof is geen veiligheidslimiet vastgesteld.

Barrière
Producten zonder binnenzak of met een zak van papier of polytheen, bevatten een hoger gehalte aan minerale oliën dan producten in een binnenzak van polypropyleen of een barrière van aluminium. Naar schatting een kwart van de hoeveelheid minerale oliën was afkomstig van de inkt om de doos te bedrukken.

Benzofenon
In 2009 bleek de chemische stof benzofenon uit drukinkt van de verpakking te kunnen migreren naar het product. Dat leidde tot een aantal recalls, onder meer van taco's van Knorr. Een goede barrière bleek de problemen te kunnen verhelpen.

Lees ook:
Benzofenon duikt op in couscous (23 juli 2010)

EC: 4-MBP geen risico (19 juni 2009)

EU stelt limiet vast voor 4-MBP (10 maart 2009)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over verpakkingen