MRSA zit vaakst op kip en kalkoen

DEN HAAG – Kippenvlees en kalkoenvlees bevatten van alle vleessoorten het vaakst MRSA. Dat blijkt uit onderzoek van de VWA.

MRSA (meticiline-resistente staphylococcus areus) werd op 31 procent van het kalkoenvlees aangetroffen en op 27 procent van het onderzochte kippenvlees, meldt meatandmeal.nl.

Op 17 procent van het kalfsvlees en tien procent van het varkensvlees en rundvlees werd de ziekenhuisbacterie ook gevonden. Lamsvlees, (6 procent), wild (4 procent) en gevogelte (3 procent) bevatten relatief het minst vaak MRSA.

Monsters
De MRSA die op vlees is gevonden is in 84 procent van de gevallen de zogeheten nt-MRSA, die ook bij levend vee en bij veehouders is aangetroffen. De VWA nam voor het onderzoek van juni tot december 2007 1300 monsters in supermarkten.

Bijdrage
Volgens de VWA is het niet aannemelijk dat vlees een belangrijke bijdrage levert aan de verspreiding van de MRSA-bacteriën. 'Dan zou er namelijk meer MRSA aangetroffen moeten worden in Nederlandse gezondheidscentra', aldus de voedselautoriteit.

Weinig
In Nederland komt relatief weinig MRSA voor in vergelijking tot andere landen in Europa. In 2006 werd MRSA 1600 keer aangetroffen in ziekenhuizen. In zestig gevallen ging het om de nt-MRSA.

Download hier:
Voorlopige risicobeoordeling 'MRSA in levensmiddelen van dierlijke oorsprong'

Lees ook:
VWA: probioticadrankjes veilig (25 januari 2008) 

Onderzoek bij kalverslachterijen naar MRSA (4 oktober 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over MRSA

Alle berichten over VWA