MVO Nederland lanceert ‘Natuurlijk Eten & Drinken’ om biodiversiteit te stimuleren

aardbei-fruit-pixabay

Het duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland lanceert het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken. Hierin gaan 16 grote inkopers van eten en drinken aan de slag om gezond en lekker eten te serveren met positieve impact op de biodiversiteit. Onder meer Roompot Vakantieparken, het Radboudumc en de TU Delft zijn aangesloten bij het collectief, dat als doel heeft om van natuurlijke landbouw het nieuwe normaal te maken.

De aangesloten bedrijven gaan vanaf nu aan de slag om zo veel mogelijk eten en drinken in te kopen bij agrariërs die actief biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid stimuleren. Dat is hard nodig, stelt MVO Nederland, omdat de landbouw voor veel biodiversiteitsverlies zorgt.

Voor deelnemer het Radboudumc lijkt op termijn de stap naar natuurinclusief een logische. “Wij denken dat dit voor onze patiënten en medewerkers uiteindelijk het beste is. Een gezonde bodem zorgt voor gezond voedsel en dus voor een betere gezondheid van de mens.”

Ook in de recreatiesector wordt serieus gekeken naar natuurinclusieve landbouw. Jacqueline Baaijens - Bijman van Roompot: “Als eerste stap gaan we met onze foodpartners onderzoeken welke boeren hiervoor open staan. Zodat onze groente en fruit goed zijn voor onze gasten én voor de natuur.”

Afzetzekerheid nodig

Steeds meer agrariërs willen natuurlijk boeren, maar hebben daar wel afzetzekerheid voor nodig. Aan de andere kant van de keten willen steeds meer inkopers hun steentje bijdragen aan gezondheid, biodiversiteitsherstel en het tegengaan van klimaatverandering. Maar natuurlijke landbouwproducten zijn in Nederland nog niet in grote volumes beschikbaar.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

“Als inkopers zeggen dat natuurlijke landbouwproducten nauwelijks beschikbaar zijn en boeren twijfelen om die kant op te gaan omdat er niet genoeg inkopers zijn, gebeurt er niet genoeg”, zegt Gerard Teuling, sectormanager agrifood bij MVO Nederland. “Dus proberen wij aan de ene kant boeren te verenigen, en aan de andere kant inkopers om deze boeren via contracten langetermijn-afzetzekerheid geven.” Het verenigen van boeren doet MVO Nederland met het collectief Boeren. Natuurlijk!

Deelnemers

Het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken is gelanceerd bij Hoeve Wielrevelt in Utrecht. De eerste deelnemers zijn de RAI, Roompot, TU Delft, de HAS, de HvA, de UvA, de Radboud Universiteit, het Radboudumc, de VU, PWC, ABN, Omring, De Zellingen, RVO, het ministerie van LNV en de Provincie Brabant. MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie.

Meer informatie is hier te vinden en wie deel wil nemen aan het collectief kan contact opnemen met Gerard Teuling.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Verstegen aangesloten bij Circulaire Bio-economy Alliance

Verstegen aangesloten bij Circulaire Bio-economy Alliance

Verstegen Spices & Sauces B.V. is aangesloten bij de Circulaire Bio-economy Alliance (CBA). Deze alliantie van investeerders, bedrijven, lokale gemeenschappen, gouvernementele en niet- gouvernementele organisaties wil de circulaire bio-economie bevorderen en wereldwijd herstellen.

Cosun en CZAV experimenteren met strokenteelt

Cosun en CZAV experimenteren met strokenteelt

De coöperaties Cosun en CZAV zijn een experiment gestart om de praktische haalbaarheid van strokenteelt te testen. Die vorm van akkerbouw zou biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid bevorderen. Op een akker van 12 hectare bij Steenbergen, Noord-Brabant wordt zeven jaar lang met strokenteelt gewerkt. De strokenteelt moet zorgen voor onder meer een...

Ptthee wint ASN Bank Wereldprijs

Ptthee wint ASN Bank Wereldprijs

Een verdienmodel dat biodiversiteit stimuleert: daarmee heeft het jonge bedrijf Ptthee gisteren, 13 november, de jaarlijkse ASN Bank Wereldprijs gewonnen. Het bedrijf, wat zich specialiseert in het maken van biologische kruidenthee van Nederlandse bodem, won een bedrag van €30.000 euro in de wedstrijd voor duurzame start-ups.