Nederland van 10 naar 5 jaar voor toelating glyfosaat

glyfosaat

Nederland wijzigt zijn standpunt en gaat akkoord met een beperkte toelating van onkruidbestrijder glyfosaat voor een periode van vijf jaar. Eerder verklaarde ex-waarnemend bewindsman voor Landbouw Henk Kamp namens Nederland voorstander te zijn van een hernieuwde toelating van tien jaar.

Door Dick Veerman - Foodlog

Carola Schouten, Nederlands zojuist aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meldde de Tweede Kamer vandaag dat zij in het licht van het bereiken van een compromis met de andere lidstaten instemt "met een kortere goedkeuringsperiode." De Europese Commissie kiest voor kortere toelating om gezamenlijk uit de impasse over de toelating van glyfosaat in de EU te komen.

De minister zegt dat Nederland niet tot nieuwere wetenschappelijke inzichten is gekomen dan ten tijde van haar voorganger. Ook nieuw onderzoek van onder meer de WUR dat het gebruik van glyfosaat afraadt, heeft volgens de minister niet tot nieuwe inzichten geleid. De concentraties waarin de afbraakstoffen van glyfosaat in het milieu gevonden worden, zijn volgens haar volgens haar geen gevaar voor mens, dier en milieu. Wel wil ze zich inzetten om samen met andere EU-lidstaten en de landbouwsector te werken aan alternatieven voor glyfosaat. Schouten: “Het is mijn ambitie om de transitie naar duurzame gewasbescherming te versnellen, samen met de sector. Daarbij zijn chemische middelen niet meer het fundament, maar het laatste middel om gewassen te beschermen.”

Binnen de EU dringen Frankrijk en Duitsland aan op een kortere toelating. Frankrijk lijkt onder milieuminister Hulot uit op uitfasering; landbouwminister Travert is daar minder zeker over. Duitsland kiest onder druk van de Groenen in de nieuwe regering Merkel voor uitfasering.

Foto: Protestactie tegen glyfosaat’, Global Justice Now, Flickr

Lees ook:

Foodwatch start nieuwe actie tegen glyfosaat ( )

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Het Universiteitsfonds Wageningen heeft een nieuwe, jaarlijks uit te reiken award aangekondigd: de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Dit is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die zich richten op wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken en maximaal zeven jaar bezig zijn.