Nederlander wint World Food Prize

simon-groot-persbericht

De prestigieuze World Food Prize is dit jaar gewonnen door een Nederlander. Groenteveredelaar Simon Groot krijgt de prijs omdat zijn bedrijf East West Seeds de positie van kleine, Aziatische boerengemeenschappen enorm heeft verbeterd en gezonde groente in deze arme landen betaalbaarder en beter beschikbaar maakt.

Toen Groot met zijn bedrijf begon was het kweken van groenten relatief onvoordelig in de tropen. Veel boeren gebruikten zaad van lage kwaliteit, dat slecht bestand was tegen de tropische omgeving en lage opbrengsten gaf. Met East West Seeds wilde Groot de positie van die boeren verbeteren door ze van kwalitatief goed groentezaad te voorzien. Inmiddels heeft het bedrijf een hoofdkantoor in Bangkok en opereert het in de hele tropische wereld.

‘Deze prijs is vooral voor de miljoenen kleine boeren die niet meer enkel landbouw bedrijven om te overleven, maar duurzame bedrijven opbouwen voor zichzelf en hun gemeenschap’, reageert Groot. ‘Zij hebben bewezen dat kleinschalige groenteteelt een effectieve manier is om voor inkomen te zorgen op het platteland en tegelijkertijd de beschikbaarheid van goede voeding te verbeteren.’

De jury blijkt onder de indruk van Groots strategie. Meestal wordt de prijs toegekend aan publieke onderzoekers, niet aan private ondernemingen. ‘Groot heeft met zijn onderneming een netwerk van zaadproducenten opgebouwd, dat in staat is gebleken de levens van 20 miljoen kleinere boeren in deze landen ingrijpend te verbeteren,’ aldus Kenneth Quin, voorzitter van de organisatie die de World Food Prize toekent.

Lees ook
Doet mijn aankoop recht aan mens en milieu

Doet mijn aankoop recht aan mens en milieu

Onlangs racete ik na een drukke werkdag langs de supermarkt. En stond ik voor een zichzelf wekelijks herhalende keuze: koop ik 250 gram gangbare champignons voor €0,79 of de biologische variant voor €1,79? In de halve seconde die ik mezelf gunde om hierover na te denken, schoot er van alles door me heen. Als consument draag ik graag bij aan...

Meest duurzame chocoladefabriek komt in Amsterdam

Meest duurzame chocoladefabriek komt in Amsterdam

Chocolatemakers bouwt een fabriek in Amsterdam. Deze chocoladefabriek wordt de meest duurzame ter wereld. De fabriek gaat voorzien in zijn eigen energiebehoefte door een zonnedak. Ook laat de fabriek zijn cacaobonen op windkracht naar Nederland komen. En publiek kan de fabriek bezoeken. Chocolatemakers, bekend van de Tres Hombres en de Gorilla bar,...

Wageningse studenten helpen scholieren met vragen over wereldvoedselproblemen

Wageningse studenten helpen scholieren met vragen over wereldvoedselproblemen

Wageningse studenten gaan scholieren helpen die met vragen zitten over de wereldvoedselvoorziening, schrijft universiteitsblad Resource. De studenten maken deel uit van het nieuw opgerichte Wageningen Borlaug Youth Institute en coördineren vragen over bijvoorbeeld plantenveredeling, algen, voeding en gezondheid, voedselbeleid en -economie en milieuvraagstukken...