Nederlands initiatief Greendish gelanceerd in New York

EVMI_Greendish

Tijdens het Menus of Change evenement in New York vond op 20 juni de lancering van Greendish, een initiatief van Nederlander Joris Heijnen, plaats. Dit gebeurde in het bijzijn van directieleden en vertegenwoordigers van onder andere Google Food, Sodexo, Harvard T.H. Chan School of Public Health en Stanfort University.

Greendish

Greendish is een nieuwe Nederlandse organisatie en opgericht door de voormalig initiatiefnemers van Variatie in de Keuken. De organisatie helpt foodservice-bedrijven met het beperken van voedselverspilling, kostenreductie en de stimulering van de verkoop van groenten. Greendish heeft hiervoor concrete, geteste programma’s die zich richten op het product, de medewerker en de consument.

Greendish werkt onder andere samen met Wageningen University & Research, het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en Rabobank. Bekende food ambassadeurs als Jonnie Boer, Sounil Bahadoer, Rudolf van Veen, Yotam Ottolenghi, Wilfred Genee en Gerda Feunekes ondersteunen het initiartief.  Volgens de organisatie noet een 'green dish' aan zeven principes voldoen: lekker, winstgevend, duurzaam, gezond, gemakkelijk te bereiden, weinig verspilling en hoge gasttevredenheid.

Initiatiefnemer Joris Heijnen: “We hebben alle beproefde en nieuwe methodes samengevoegd en kunnen zo foodservice, horeca en catering kostenbesparend ondersteunen. En op die manier worden gerechten of producten nog lekkerder en gezonder. Tegelijkertijd worden zowel voedselverspilling, vleesconsumptie als de milieu-impact verlaagd (zoals de CO2 uitstoot en het water- en grondgebruik)."

Greendish heeft 3 key expertises:

  • Sustainable Menu Engineering (gericht op het gerecht)
  • Green Team Development (gericht op het team)
  • Food Choice Engineering (gericht op de gast/consument)

Menus of Change

De presentatie vond plaats tijdens het Menus of Change congres in New York. Menus of Change is een initiatief van The Culinary Institute of America en de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Zij streven naar een praktische, op de lange termijn gerichte aanpak waarin optimale voeding, volksgezondheid en duurzaamheid binnen de foodservice-industrie en onder gerenommeerde culinaire professionals worden geïntegreerd.