Nederlandse arbeidsproductiviteit ver boven Europees gemiddelde

ABN AMRO

Abnd met 0,5 procent per jaar volgens ABN AMRO. Wel verschilt de groei per sector.

In de afgelopen 15 jaar hebben vooral Transport en Logistiek (+33 procent), Industrie (+29 procent), Agri (+35 procent) en Handel (+27 procent) een productiviteitssprong gemaakt, mede door de toepassing van nieuwe technologieën. In de Zakelijke Dienstverlening is daarentegen nauwelijks sprake van productiviteitsgroei (+1 procent) en in de Horeca (-23 procent) en Leisure (-15 procent) is deze zelfs gedaald.

Nederland ligt met 18 procent boven het gemiddelde van de Europese Unie en behoort tot de meest competitieve landen ter wereld. Dit is terug te zien in de Nederlandse export. De sectoren Industrie, Transport en Logistiek, Agri en Food hebben een bovengemiddelde productiviteit ten opzichte van de omringende landen.

Door het gebruik van chipmachines en productiemethodes als melkrobots verhoogt de productiviteit gemeten op basis van de geproduceerde toegevoegde waarde per gewerkt uur. De sectoren met een bovengemiddeld hoge productiviteit ten opzichte van het Europees gemiddelde zijn de Agri (+102 procent), Food (+72 procent), de Detailhandel (+53 procent), Tansport en Logistiek (+27 procent) en Industrie (+20 procent).Deze sectoren zijn actief op internationale markten.

Sectoren gericht op Nederland scoren aanzienlijk lager. Dit zijn bijvoorbeeld de Bouw (+12 procent), Zakelijke Dienstverlening (+7 procent) en Leisure (+3 procent).

Een zwakkere productiviteitsgroei is in heel West-Europa zichtbaar en dat is opvallend. Door technologische doorbraken, zoals blockchain, robotisering en kunstmatige intelligentie, ligt juist een sterke groei voor de hand, aldus Kasper Buiting, Senior Sector Econoom van ABN AMRO.

"Eén ding is duidelijk: het is een continu proces en we staan aan de vooravond van grote veranderingen in de economie en de arbeidsmarkt. Veel banen gaan verdwijnen door technologische veranderingen. Als sectoren te weinig innovatief zijn en hierdoor inefficiënter werken, kunnen bedrijven uit andere productieve sectoren een deel van de markt in handen krijgen. Het is dus voor alle sectoren cruciaal om productief te blijven."

Lees ook
Foodvakdag: nieuw vakevenement van EVMI voor retailers in food

Foodvakdag: nieuw vakevenement van EVMI voor retailers in food

Hoe blijf je met je winkel winstgevend? Hoe haal je het beste uit je personeel? Over 4 jaar ga ik met pensioen, hoe regel ik mijn bedrijfsovername? Hoe kan ik slim inkopen? Wat is het beste kassasysteem? Vragen waar foodretailers allemaal mee te maken krijgen. Alea Publishers organiseert op maandag 8 juni de Foodvakdag, een nieuw overkoepeld vakevenement...

Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Na het topjaar van 2018 blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar achter. De verwacht is 1 miljoen flessen wijn. In 2018 waren dit er 1,25 miljoen. De weersomstandigheden spelen hierbij een grote rol.

Programma Dutch Foodweek bekend

Programma Dutch Foodweek bekend

Het programma van de vijfde editie van Dutch Food Week, voorheen Dutch Agri Food Week, is bekend. Het varieert van een kookwedstrijd voor kinderen tot de Startup Challenge georganiseerd door jong talent én gevestigde ondernemers. Van 5 tot en met 16 oktober krijgt heel Nederland, van stad tot platteland, de kans om meer te leren over lekker, veilig...