Uit een enquête van Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) en ReumaNederland blijkt dat een groot deel van de ouderen moeite heeft met het openen van voedselverpakkingen. Veertig procent van de respondenten ervaart zelfs dagelijks problemen met het openen van verpakkingen.

Van alle ondervraagden gaf 81 procent aan dat ze moeite hebben met glazen potten met een normale draaideksel. Ook harde plastic verpakkingen zoals rondom kaas (59%), strakke verpakkingen rondom verse producten zoals komkommer (55%) en flessen met een schroefdrop (54%) bleken lastig te openen. Daarnaast was opvallend dat blikken met een openingsslip (67%) lastiger te openen waren dan blikken zonder openingsslip (42%).

Hulpmiddelen

Als het niet direct lukt om de verpakking te openen, zet 86 procent van de respondenten een hulpmiddel in. Het meest gebruikte hulpmiddel om een verpakking te openen is de schaar (82%) gevolgd door de flesopener (69%) en de blikopener (47%). Iets meer dan de helft van de respondenten (55%) is wel eens gewond geraakt toen zij een verpakking openden met een hulpmiddel dat daar eigenlijk niet voor bedoeld is. ‘Het moet niet nodig zijn om een hulpmiddel in te schakelen, en het is niet normaal dat mensen hierbij gewond raken,’ aldus de ANBO.

Beperking

De ANBO en ReumaNederland concluderen uit dit onderzoek dat niet alleen mensen met een beperking aan de handen (zoals bijvoorbeeld reuma), maar alle ondervraagden soms moeite hebben met het openen van verpakkingen. ANBO gaat in gesprek met levensmiddelenfabrikanten en verpakkingsproducenten om de gebruiksvriendelijkheid aan te kaarten en hopelijk samen tot een oplossing komen.

Disclaimer

De respondenten van de enquête waren overwegend vrouw (75%), en slechts 12,2 procent was 50 jaar of jonger. Van de 10.000 ingevulde enquêtes waren 3.100 respondenten lid van ANBO en 6.900 lid van ReumaNederland. Op de vraag ‘Heeft u een beperking die het openen van verpakkingen eventueel extra moeilijk maakt?’ antwoordde 58% ‘ja’.

Altijd op de hoogte blijven?