Nespresso zet Zimbabwaanse koffie langzaam terug op tafel

koffie-nespresso-pixabay

Een van de beste koffies ter wereld was bijna van het toneel verdwenen. Omdat Nespresso - onderdeel van de Zwitserse multinational Nestlé - bereid is flink wat extra te betalen, kunnen kleine boeren de ooit bloeiende koffiesector in Zimbabwe van de ondergang redden.

Eind jaren 80 produceerde Zimbabwe ongeveer 15.000 ton koffie per jaar. Door onder meer de onteigening van blanke koffieboeren en het geweld onder de regering van Robert Mugabe kwam die productie vrijwel geheel tot stilstand. Met 430 ton in 2018 (10% meer dan het jaar ervoor) en een verwachte 500 ton voor dit jaar, is koffie in Zimbabwe aan een voorzichtige comeback bezig, aldus het Financieele Dagblad.

Daar speelt Nespresso samen met de wereldwijde non-profit-organisatie TechnoServe een rol in. Via het reviving origins-programma helpen ze boeren om de regio opnieuw op de kaart van koffieproducenten te zetten. De koffieteelt moet boeren helpen een bestaan op te bouwen, de lokale economie herstellen en de dringend gewenste ontwikkeling van plattelandsgemeenschappen op gang helpen, schrijft Duurzaam Ondernemen. Nespresso koopt de Zimbabwaanse koffie in voor een prijs die 30 tot 40% boven de internationale marktprijs ligt en betaalt de boeren in dollars. Er is nog wel iets dat roet in het eten gooit. De regering van Zimbabwe verbiedt sinds eind juni het gebruik van buitenlandse valuta. Of dat verbod lang stand houdt, is de vraag. De nationale bank van Zimbabwe is vermoedelijk niet in staat om een eigen munt te onderhouden.

De nieuwe Zimbabwaanse koffie lijkt een rooskleurige toekomst tegemoet te kunnen zien. De in mei door Nespresso geïntroduceerde limited edition "Tamuka muZimbabwe”-koffie was binnen drie werken uitverkocht.

Bron: Foodlog, 22/07/2019

Lees ook
Koffie van  cellulaire landbouw

Koffie van cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo’n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.  Ingenieurs van het Technical Research Centre of Finland - VTT, hebben...

Blockchain voor transparante koffieketen

Blockchain voor transparante koffieketen

Het nieuw opgerichte FarmersDirect Coffee wil de koffieproductieketen van begin tot eind transparant maken met behulp van open source blockchain-technologie. Hierdoor moeten koffieboeren een betere onderhandelingspositie krijgen.

Omzet Starbucks flink gestegen

Omzet Starbucks flink gestegen

Na een flinke dip vanwege de coronacrisis, zijn de verkoopcijfers van Starbucks in de VS weer volledig hersteld, zo meldt het koffieconcern. Ook in China draaien de zaken weer goed.