Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Graan (unsplash)

Een Italiaanse pilot studie naar de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom bij consumptie van Tritordeum graanproducten behaalde veelbelovende resultaten, schrijft Kennisbank brood.net. Het nieuwe onderzoek laat zien dat door consumptie van producten op basis van Tritordeum in plaats van tarwe, de symptomen van PDS-patiënten significant afnamen.

Tritordeum is een graansoort van Spaanse afkomst en is een natuurlijke kruising van durum tarwe en wilde gerst. De samenstelling verschilt van tarwe. Tritordeum heeft een lagere hoeveelheid gliadines (gluten eiwitten) en amylase/trypsin inhibitoren, minder koolhydraten en fructanen en een grotere hoeveelheid eiwit, vezel en antioxidanten.

Onderzoek

Tijdens de pilot studie consumeerden 16 patiënten met PDS gedurende 12 weken producten met Tritordeum in plaats van de gebruikelijke producten met tarwe. De Tritordeum-producten waren onderdeel van een gecontroleerd voedingspatroon bestaande uit ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. De patiënten onthielden zich van tarwe, alcohol en zware fysieke activiteit. Na de interventie van 12 weken waren onder andere de buikpijnintensiteit (-44,9%), buikpijnfrequentie (-45,1%) en opgeblazen buik (-51,2%) afgenomen. Niet bij alle onderzochte factoren is een verschil waargenomen.

Om meer duidelijkheid te krijgen is het van belang deze studie te herhalen bij een grotere groep patiënten. Meer over de pilot studie is te lezen op brood.net.

Lees ook
Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Een onderzoek van Wageningen Economic Research heeft de effecten van de oorlog in Oekraïne op de voedselonzekerheid onderzocht. Voor de Europese Unie heeft de oorlog geringe gevolgen voor de voedselzekerheid, concluderen de onderzoekers. Wageningen Economic Research maakte het rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Campagne voor inheems Afrikaans graan fonio

Campagne voor inheems Afrikaans graan fonio

Door de oorlog in Oekraïne is er een tekort aan graan. Symfonio springt hierop in met een campagne om fonio, een van de oudste granen van Afrika, in Nederland bekender te maken. Solange Domaye, de vrouw achter Symfonio, denkt dat dit graan een oplossing voor het graantekort kan zijn.

Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

Met de lancering van Nedertarwe bezegelen Royal Koopmans en CZAV hun gezamenlijke ambitie voor smaakvolle, gezonde en duurzame voeding van dichtbij. De bedrijven willen zich inzetten om duurzamer brood beschikbaar te maken voor een groot Nederlands publiek, vanuit een eerlijke samenwerking met Nederlandse boeren.