Nieuw zuivelmerk let op weidevogels

weideweelde

Nederland is een nieuw zuivelmerk rijker: Weide Weelde. Door zuivelproducten van dit merk te kopen, dragen consumenten bij aan het welzijn van weidevogels, koeien en de natuur.

Het merk is een initiatief van Katshaar Zuivel, coöperatie Noorderlandmelk, de Vogelbescherming en Boerengilde.

Katshaar Zuivel

De zuivelproducten worden geproduceerd bij Katshaar Zuivel in Coevorden, onderdeel van A-Ware Food Group waar Noorderlandmelk ook de melk aan levert.

Van elk verkochte Weide Weelde-zuivelproduct gaat twee cent in een Weidevogelfonds.

Aan het initiatief nemen 12 melkveebedrijven uit Noord-Nederland deel. Deze boeren zijn lid van Boerengilde en van Noorderlandmelk.

Weidevogelvriendelijk

Zij hebben afspraken vastgelegd over maatregelen voor weidevogels, weidegang van koeien en duurzaamheid.

Zo willen de boeren zo’n tien procent van hun grasland weidevogelvriendelijk inrichten. Over vijf jaar moet dit twintig procent zijn.

Het gaat bij de ‘puur Nederlandse weidezuivel’ in eerste instantie om dagverse halfvolle melk, karnemelk, magere yoghurt en twee soorten vruchtenyoghurts (met blauwe bessen en met elstar appels).

Weide Weelde is in het begin te koop bij Jumbo Supermarkten, en daarna bij Plus, Poiesz en Deen.

Lees ook:

Lees ook
Dierenwelzijnscheck: Japanse Wagyu burger dieronvriendelijker dan Nederlandse variant

Dierenwelzijnscheck: Japanse Wagyu burger dieronvriendelijker dan Nederlandse variant

DierenwelzijnsCheck deed onderzoek naar het vlees van burgertenten in Amsterdam. Volgens de organisatie scoort meer dan de helft een onvoldoende op het gebied van dierenwelzijn. Daarnaast concludeert de organisatie dat Japans Wagyu vlees onterecht een goede reputatie heeft.

Minister Schouten en NVWA maken slachthuizen het leven lastiger

Minister Schouten en NVWA maken slachthuizen het leven lastiger

Onder mediadruk neemt minister Schouten nieuwe maatregelen tegen slachthuizen die niet zorgvuldig met dieren omgaan. Die onzorgvuldigheid zou zelfs tot slechte hygiëne en daardoor voedselveiligheidsrisico's leiden. In een brief aan de Tweede Kamer zegt de landbouwminister dat ze de productiesystemen in de dierlijke en vleesketen binnenkort kritisch...

COV: 'Misstanden bij slachten zijn incidenteel'

COV: 'Misstanden bij slachten zijn incidenteel'

RTL Nieuws publiceerde 16 januari over de misstanden in de Nederlandse slachthuizen. Dit gebeurde op basis van de NVWA boeterapportages van overtredingen door Nederlandse slachterijen, die werden opgevraagd door Varkens in Nood. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn deze misstanden incidenteel.